Относно конкретната компания - Gemcorp,  много неща целенасочено се пропускат, за да има такава сага. Първо има подписан инвестиционен меморандум, което ще рече намерения. Второ – няма подписан документ изрично и само с Gemcorp. Има подписан документ, който включва и втора компания, която се казва IP3. Всичките тези неща се пропускат, за да може да се постигне скандал. Това заяви по БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

Той изключително много се радвал, че премиерът е окуражил проверка от ДАНС и посочи, че ако имало каквито и да било проблеми, едва ли двама директори от две различни компании ще дойдат с лицата си тук и ще сложат подписите си тук. "Освен това едната компания - Gemcorp, предостави пълен достъп до акционерни книги на службите, до всичко, което те поискат, с писмо до премиера,  с копие до мен. Окуражавам абсолютно всички да изкарат цялата информация наяве, каза още Николов.

„Не. Естествено, че не“. Така министърът отговори на въпрос присъства ли в тази компания името на руски олигарх. Колкото до меморандуми и намерения той заяви, че имало много компании, с които се работи в момента. Голяма част избягвали България по ред причини, но тези причини можели да се формират в една обединяваща дума, която била ясна каква е.

В следващите няколко седмици предстои подписване с "Израел електрик корпорейшън", най-голямото дружество, което оперира с електроенергийни активи в Израел. Предстоят разговори с други инвеститори, които 10 г. не са инвестирали в България, каза още Николов.

А по повод на британската Gemcorp Capital Management Ltd. и американската IP3 Corporation той повтори, че сделка няма, има заявени намерения.

"Няма част за завод за батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат държавни активи. Нищо такова няма. Единственото заявено, са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата ѝ карта, как изглежда човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход", заяви министърът. Той потърси корените на скандала в заявен интерес към анализ на "Топлофикация София".

"Има едно нещо, за да стане ясно защо се стигна до цялото това раздухване на информацията. Единственото конкретно нещо, заявено от двете компании, и от Gemcorp и от IP3 Corporation, е изпълнение на анализ за „Топлофикация София“, изпълнение на предписани мерки, за да може това дружество да престане да трупа задължения, които ще се плащат от българското общество. Това конкретно намерение е заявено няколко дни преди да се подпише меморандума. Не искам да спекулирам, но е много странно как в рамките на два часа след като беше подписан документът между държавата и двете компании, започнаха да излизат подобни интересни неща. Кой има интерес да не излизат наяве нещата в „Топлофикация София“, попита министърът. 

Не мисля, че американското посолство се е разграничило остро, заяви Николов. Според него посолството казало нещо, което е техническа грешка на изказване, че при подписване на самия меморандум не е присъствало лице от посолството, което било факт. Но на първоначалните срещи, на които сме започвали разговори за това как изглежда България, е имало  представители.