Лабораторните модули Уънтиен и Мънтиен ще бъдат изстреляни в Космоса тази година и ще се преобразуват в централна работна зона за астронавтите в орбита, след като се приобщят към изграждането на китайската космическа станция, заяви на пресконференцията в неделя Хао Чун, директор на Китайската агенция за пилотирани космически полети, Добавяйки, че те ще бъдат изстреляни съответно през юли и октомври, съобщава Радио Китай.

Унтиен е оборудван със същите помещения за живеене като основен модул Тиенхъ, включително три зони за спане, тоалетна и кухня. Двата са в състояние да предоставят необходимите условия за астронавтите за престой в продължение на шест месеца. Унтиен ще действа и като резервен вариант за управлението и контрола на космическата станция при проблеми с основния модул.

Мънтиен ще обслужва бъдещи проучвания извън космическата станция и ще служи като въздушен люк за оборудването, което трябва да се инсталира отвън.

В бъдещата китайска станция ще се провеждат научни експерименти и проверки на технологиите, свързани с науката за живота, физиката на течностите в условията на микрогравитация, аерокосмически технологии и медицина.