"Газпром" е спрял доставките на газ за Полша, потвърди полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG), цитирана от Ройтерс. Тя уточни, че клиентите все още получават нужното количество гориво, предаде БТА. 

Спирането на газовите доставки е нарушение на договора и ПГНиГ си запазва правото да търси компенсация, като ще използва всички възможни договорни и законни мерки за тази цел, се посочва в комюнике на компанията.

Полските хранилища са пълни на 75 на сто, сочат данни на платформата AGSI, през която се проследява равнището на запасите в европейските газови хранилища. Това е едно от най-високите нива сред страните от ЕС, където средната запълняемост е 32 на сто.

Готови сме да се справим без руския газ още от днес, много преди да бъде пуснат газопровода "Балтик пайп" (Baltic Pipe), който ще осигури доставките на норвежки газ. Хранилищата ни са достатъчно запълнени, за да се справим без руски газ до есента, съобщи информиран източник пред полското издание на „Бизнес инсайдър“.

"Газпром" информира вчера ПГНиГ, че газовите доставки ще бъдат спрени от днес, 27 април, в 08:00 часа централноевропейско време (09:00 часа българско време).

Руският енергиен гигант е спрял днес доставките на газ за България и Полша, тъй като двете страни не са се съгласили да плащат в рубли, съобщиха Ройтерс и АФП.

Полша не възнамерява повече да купува газ от руски компании, е заявил днес в ефира на радиостанция „Ер Ем Еф“ пълномощният представител на правителството за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотър Наимски, цитиран от ТАСС.

Отговаряйки на въпрос дали Полша може да се върне в обозримо бъдеще към покупки на руски газ, Наимски е казал, че Варшава повече няма да купува газ от Русия и се готви за тази стъпка от шест години.

Според него няма да има проблем с осигуряването на газ за полските потребители. Мога да обещая, че ако няма промяна във външните условия, то газ ще има, увери той. Ако не настъпи някакъв катаклизъм в условията, които можем да прогнозираме, то доставките на газ ще бъдат осигурени, добави Наимски.