Нюйоркската фондова борса приключи последния ден от работната седмица със спад на водещите индекси, предадоха Франс прес и БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на сериозния ръст на доходността на облигациите и на поскъпването на долара и на петрола.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ изпрати сигнали, че ще продължи да вдига лихвените проценти, за да овладее високата инфлация. Това обаче засили опасенията от икономически спад.

Промишленият индекс Дау Джоунс загуби 0,86 процента стойността си до равнище от 33 706,74 пункта.

По-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 се понижи с 1,29 процента до 4228,48 пункта.

С най-много спадна високотехнологичният индекс Насдак. Изтрити бяха 2,01 процента от стойността му до равнище от 12 705,21 пункта.

И трите водещи индекса на Уолстрийт регистрираха спад през седмицата.

Представители на УФР изпратиха през последните дни редица сигнали, че ще продължат да вдигат лихвените проценти, за да бъде овладяна инфлацията, която е на невиждано от десетилетия равнище. В резултат доходността на американските държавни облигации с падеж след 10 години скочи от 2,88 процента в четвъртък до над 2,97 процента - най-високото си равнище от един месец.

Доларът, смятан за сигурно убежище, поскъпна с 0,55 процента спрямо кошница от валути и с 0,46 процента спрямо еврото.

Петролът спечели терен на фона на газовата криза в Европа. Цената на американския лек суров петрол отново премина прага от 90 долара за барел.

За сметка на това биткойнът, смятан за рисков актив, се срина с 9 процента до равнище от 21 231 долара.