Намаляването на скоростта с 10-20 км може да спести 1,5 литра на 100 км път

Добре напомпани гуми свиват разхода с 5%

Предварително подгряване на двигателя харчи повече

Планирайте всичко - спиранията за почивка, точния маршрут и освободете колата от всичко излишно

100 км път с кола през тази година излизат с 8-10 лева по-скъпо заради рекордните цени на горивата. (Какви са те - виж графиката)

Това принуди много шофьори да търсят вариант да пестят. Принципно най-добрият начин е да не се ползва автомобил, но има и други способи, които могат да облекчат разходите, без да се стига до краен вариант, при който колата става недвижима собственост.

Сравнително висока икономия на горива може да се получи, ако климатикът на превозното средство се използва пестеливо. Това не означава, че трябва да се изключва или че в купето температурата да е като в сауна. Според редица изследвания оптималната температура в колата е 20-22 градуса. Използването на

климатика на макс качва разхода до 1 литър на 100 км,

което означава, че пътят от София до морето например ще се оскъпи с над 10 лева.

За да се пести гориво, е добре да се обърне внимание какви консуматори на енергия има в автомобила освен климатика. Тяхното използване също вдига разхода допълнително, защото “производството” на електричество в автомобила става чрез задвижващия ремък на генератора. При повишена консумация на ток съпротивлението при въртене се увеличава и това води до повече изразходвано гориво.

Друг определящ фактор за разхода на един автомобил е скоростта. Ако за пример се вземе пак маршрутът от София по магистрала “Тракия” до Южното Черноморие с разстояние от 400 км, то бензинов автомобил от среден клас ще изхарчи 8-9 литра на 100 км път при скорост 140-145 км/ч. Това се равнява на поне 32 литра бензин, или почти 100 лв. Свалянето на скоростта обаче до 110-120 км икономисва 1,5-2 литра на 100 км разстояние, което

ще спести близо 30 лв.

Подобни са разходите и при използването на дизелов автомобил.

Според изчисления на германския съюз ADAC при шофиране със 160 км/ч разходът на горива е до 2/3 по-висок от този при скорост 100 км/ч. Експертите препоръчват скоростта да е до 70-80% от максимално разрешената, за да е оптимална работата на двигателя.

Така че по-бавното шофиране и поддържането на 2000 оборота на двигателя може да отнемат още 30 минути, за да пристигнете, но и ще имате с около 1/3 по-ниски разходи. Поддържането на ниски обороти на двигателя води до по-малък разход. А това става възможно с бърза смяна на предавките.

Спазването на правилната дистанция също помага да се пести гориво, защото позволява да се спира и потегля плавно. При по-дълъг престой на място е добре двигателят да се изключи, за да не харчи излишно. Това правило се прилага, ако спирането е за повече от 30 секунди.

Намаляването на теглото също има значение за пестенето

Не става дума да се качват само слаби хора, а да се провери дали има излишни предмети в багажника. Ако пък се сложи допълнителен такъв на покрива, разходът се качва. Например при скорост от 100 км/ч може да се добавят още 3 литра на 100 км път. Затова багажник на покрива трябва да се слага само в краен случай. Много хора имат обичай да държат в багажника и купето разни непотребни вещи от типа на плажни чадъри, контейнери за съхранение, инструменти като бормашини, гаечни ключове, чукове и брадви. Всеки допълнителен килограм увеличава разхода на гориво. Затова по възможност освободете колата от всичко излишно от типа на стари застраховки отпреди 10 години, всякакви полици, географски карти. Всъщност

най-тежкото нещо в един автомобил е резервоарът с гориво

В българските условия - сравнително кратки разстояния и широка мрежа от бензиностанции с приблизително еднаква цена на горивата, да зареждате цял резервоар, не е добра идея. Каквато и кола да имате, до морето може да се стигне и с половин резервоар. Ако видите притеснително спадане на горивото, има къде да допълните по пътя. Иначе е препоръчително

да планирате на коя бензиностанция ще спрете за дозареждане

Тя трябва да бъде такава, на която се доверявате за качеството на горивата или участвате в програма за лоялност. И към която има лента за забавяне и ускоряване за лесно включване в главното движение.

Изобщо умният стил на шофиране рязко снижава горивния разход. Това не означава задължително да се кара бавно. Всъщност най-важна не е високата скорост, а начинът на спиране. Просто, докато карате, обмисляйте действията си и ги правете плавно. Разбира се, понякога рязкото спиране е неизбежно и много важно в някои екстрени ситуации. Но ако спирането ви е планирано,

намалявайте скоростта постепенно и без спирачки

Ако ви предстои спиране, отнемете крака от педала на газта и оставете колата да продължи по-дълго време по инерция, като през това време тя ще намалява скоростта си. Като доближите дестинацията си, натиснете съвсем леко спирачка и колата ще спре. Така, от друга страна, ще пазите по-дълго време гумите в добро състояние.

Лесни трикове, които ще намалят цената на километър с близо 5 стотинки

Всъщност равномерното движение по маршрута без много газ и спирачки е оптималното от гледна точка на икономия на гориво. Целта е да се кара с около 2000 оборота в минута. При по-новите коли с автоматична скоростна кутия това се постига с т.нар. автопилот.

След като се качите на главен път, го поставяте на оптимална скорост - например 90 км в час, колкото всъщност е разрешенета извън магистрала, и карате във вашето платно, без да изпреварвате или намалявате по възможност. Или 120 км в час на магистрала и стоите в дясното платно. Ако не спирате непрекъснато или не искате да покажете колко е бърз автомобилът ви, това е най-икономичният и комфортен начин да се придвижвате.

Ако сте в лявата лента винаги ще ви застига някой по-бърз и ще трябва да се престроявате, да намалявате извънредно и след това да ускорявате, което увеличава разхода на гориво, а и на ток, ако случайно имате електромобил.

Умното каране включва и обмислянето на почивките, които за размерите на България не бива да са повече от една. Защото

всяко спиране и отново тръгване харчат повече,

отколкото равномерното движение, а и се стига по-бързо, ако не се правят много често почивки и непредвидени спирания.

За оптималният разход на горива значение имат и гумите. При спаднали с 0,3 атмосфери в сравнение с препоръчаната стойност от производителя, разходът се увеличава с 6%.

Ако са напомпани с 0,3 атмосфери над препоръчваното, разходът спада с 5%, но тогава има риск да се влоши комфортът на возенето.

Важен е изборът на двигателно масло - за препоръчване са леки синтетични продукти, които могат да намалят триенето на частите от двигателя и да спестяват гориво.

Предварителното

подгряване на двигателя в студено време води до по-голям разход

А и според констатациите на германския автомобилен клуб ADAC това не води до повишиване на температурата на маслото, за да може двигателят да е в оптимален режим.

Ако пък ще се пътува на разстояние е по-малко от 5 км, по-добре да не се ползва автомобил, а градски транспорт или друг начин за придвижване. Редица шофьори правят кратки пътувания, а за това време двигателят не може да достигне препоръчваната температура за ефективна работа и харчи повече.

Преди да се тръгне на път, е добре маршрутът да бъде въведен в навигацията на колата, за да има информация за задръствания и ремонти. Ако автомобилът няма фабрична, може да се използват мобилните приложения на телефона. Важно е да се избягват задръстванията - там се харчи най-много гориво. Задръствания има обикновено преди крайната дестинация, независимо дали това е някой голям град, или крайбрежието. Затова чрез навигационните приложения планирайте алтернативен маршрут за последните 20 километра. Защото, ако се прибирате в София или Пловдив, и попаднете в четиричасово задръстване, предизвикано от някой аварирал автомобил, всичките ви усилия за икономично каране ще са отишли по дяволите.

Избягването на струпвания е важно не само за безопасното, но и за икономичното каране. Може да сте карали с 90 км в час от Бургас и да стигнете до Вакарелските възвишения за 4 часа, но след това да попаднете в задръстване да изкарате още 4 часа и разходът ви да се качи от 25 литра на 48. Затова отначало планирайте алтернативно прибиране през Равно поле, като излезете от магистралата в последните 20 километра.