Цената на “марково” гони 1500 евро, на останалите не пада под 500 евро

Изчисляват оборотите на българските “износители” на 200 млн. на година

“Много неща научихме, докато търсим Белинда. И нито едно от тях не е добро. Когато публикувате обява за куче, видяно на улицата и дадете точни координати, до половин час там вече са братята от гетото... и не само. След това пътят е към търговците на кучета”, разказва В. М., която вече трети месец безуспешно заедно с група приятели търси кученцето си, изчезнало посред бял ден от оживена улица, оставено за минутки пред магазин в центъра на столицата.

“Срещу цената на две бири и малко мезе кучето се оказва при търговци, които ги изкупуват и продават по пазарите за животни. Оттам купувачът рядко се обажда на обявите за търсене. Семейството вече е свикнало с кучето, дало е пари и това, че някой е загубил съня си, не го занимава.

Но понякога кучето заминава с транспорт, който тръгва за Западна Европа. Това, че има чип, не е проблем - вади се под упойка и след 24 часа се поставя нов чип с нов собственик.

Нека ветеринарите не ви убеждават, че не ставало. Става и понякога точно те го правят. Особен оперативен интерес за службите би трябвало да представляват хората, на чието име се водят сигурно десетки и стотици кучета по чип.

Известно е, че по границата никой не обръща внимание на куче, което пътува със “собственика” си. Оттам пак в Западна Европа, вече снабдено с документи и фалшива история. Явно парите си заслужават тази сложна операция. А оттам - в затворени групи в социалните мрежи и официални сайтове се продават като топъл хляб.

Аз лично съм виждала такъв сайт. Най-мръсното, което научихме от журналист, на когото може да се има пълно доверие, е, че кучетата се използват и като “гълтачи” при преноса на наркотици. И да не си мислите, че ги вадят и слагат с упойка. И че кучето винаги остава живо. Жестоко и шокиращо е, но е истина”, казва жената.

Историята на нейното изчезнало без следа кученце е само една от многото подобни, които всеки ден пълнят обявите в социалните мрежи.

Доклад на “Четири лапи” установи ръст в търсенето на животни компаньони и домашни любимци. Почти 2,4 милиона кучета се търгуват всяка година в европейските сайтове за обяви, е записано в доклада.

 Обявите за кучета в три от най-големите сайтове у нас са над 5000 само за 2021 г. 

А заключението е стряскащо: “Това, което разкрива докладът ни, е явно неспазване на законовите разпоредби. Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, следва да бъдат регистрирани като “животновъден обект – развъдник”.

Там трябва да се продават само здрави животни, на които е извършена необходимата ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, ваксинирани и идентифицирани с микрочип, на минималната възраст осем седмици”, се казва в доклада.

За да провери размера на незаконната търговия, проблемите при продажба на кучета и доколко развъдените и предлагани животни отговарят на българското законодателство, “Четири лапи” са направили собствена проверка в три от най-популярните сайтове за обяви в България. Проучването показа масово несъответствие със законовите изисквания. Проверките са извършени по метода “таен клиент”.

“При 24 реализирани срещи за оглед и потенциална продажба на куче само две се осъществяват в регистриран развъдник. При мнозинството от проверките (19 от 24) няма доказателство за регистрация на кучето, а при 21 от тях е обявено, че кучетата нямат микрочип. Липсата на паспорт и микрочип означават, че няма да има възможност за проследяване на продавача и произхода на кучето при необходимост. При близо 1/3 от всички проверки е обявено, че кучетата нямат поставени всички необходими ваксини”, установява проучването.

Пет изисквания имат от “Четири лапи” към държавата. Едното е всеки, който развъжда и продава кучета, да бъде регистриран още от първото продадено или подарено животно и да притежава регистрационен номер. Освен това според тях  само регистрирани и микрочипирани домашни любимци да могат да се рекламират и продават онлайн. Трябва и да се засили контролът над транспорта на животни и санкциите за лицата, продаващи кучета на нерегламентирани за това места.

 И докато на тези призиви никой не обръща внимание, нелегалният трафик процъфтява. “Търговци” прекарват през границата незаконно палета на по няколко седмици в коли и микробуси, използвайки малки клетки и дори скривайки ги във фалшиви отделения на автомобилите. Направлението най-често е към Нидерландия, Дания, Германия и Великобритания. Според различни проучвания цената на “марково” кученце, изнесено навън, стига до 1500-2000 евро, а на тези, които буквално се ловят от улиците, не пада под 500 евро.

Какъв е пътят на изнасяните животни, преминали през нелегални канали? Има такива, които заради условията при транспортирането умират по пътя. 

Тези, които нямат редовни документи и които много често са болни, в повечето държави биват веднага евтаназирани. Износителят обаче си е получил парите.

Други се насочват към лаборатории за опити с животни. Трети престояват известно време в приюти, в които ако не бъдат осиновени в определен период от време, също биват евтаназирани. И една нищожна част от тази “стока” бива осиновявана.

Тези факти показват, че нелегалната търговия с домашни любимци всъщност се крепи не на едно, а на няколко престъпления - контрабанда, укриване  на данъци, пазарни измами, измами на потребители, злоупотреби с животни.

Консервативните оценки в момента са, че цялата търговия с кучета в ЕС, Великобритания и Швейцария - както легална, така и нелегална, надхвърля 1-1,5 млрд. евро годишно, а според други оценки дори е над 4 млрд. евро. За България няма точни данни, но експерти сочат чиста печалба не по-малко от 200-500 млн. евро.

Разбира се, не всичко в този вид търговия е престъпна дейност. “На практика кученцата са се превърнали в новите наркотици - доходна стока, която лесно може да бъде произведена или също толкова лесно може да бъде придобита от трети страни, радва се на широко и постоянно търсене и най-вече генерира огромни печалби. Продажбите се извършват по интернет, а предаването става на “неутрална територия” - паркинги, бензиностанции край магистрали

А надценката, която търговците си поставят, е също толкова зашеметяваща, колкото и при наркотиците.

Така например, ако една унгарска ферма може да отгледа френски булдог за между 20 и 40 евро на кученце, след един месец търговецът ще го продаде на британския купувач на цена, варираща от 5000 до 8000 евро.

Всъщност кучетата са много по-привлекателни от наркотиците, ако се има предвид далеч по-ниския риск”, категорична е Джоана Рандал от неправителствената организация “Четири лапи”. Просто защото за пренасяне на наркотик затворът е дълъг, а при пренасяне на живо същество - не повече от 6 месеца за злоупотреби и нехуманно отношение към животните.