Община Лом завърши успешно проект с финансиране от ЕС и държавния бюджет за укрепване на свлачище в крайречния квартал „Боруна“, по който е изградена 850-метрова стена, съобщи кметът на града Георги Гаврилов пред БТА.

Стената ще спре свлачищните процеси и ще отпадне забраната за ново строителство в квартала, която е въведена още през 1980 година.

Проектът е на стойност от 8 499 787,73 лева, като безвъзмездната помощ от ЕС е 7 224 802,57 лева, а от държавния бюджет са отпуснати 1 274 965,16 лева.

Стената е с височина 5,2 м и дължина 850 м, намира се по бреговата линия на река Дунав. Направена е и дренажна система, включваща две ребра от 436 метра и от 885 метра през целия квартал, която понижава водното ниво в тялото на свлачищата, както и две дренажни шахти с диаметър 6 метра всяка. Монтирани са 20 контролни репера и е въведена нова контролно-измервателна система за геодезичен контрол.

На пресконференция по повод края на строителните работи кметът на Лом Георги Гаврилов заяви: „Успешно приключихме този сложен и труден, но изключително важен за ломчани инфраструктурен проект. Той е особено значим, защото благодарение на изградената брегоукрепваща стена и направената дренажна система ще се спрат активните свлачищни процеси върху площ от 18 хектара в квартал „Боруна“, където живеят над 2000 наши съграждани и където минава важният републикански път Видин - Лом - Козлодуй“.

Река Дунав при Лом
Река Дунав при Лом