Китайският товарен кораб "Тянчжоу-4" започна контролирано повторно навлизане в земната атмосфера в сряда, след като се отдели от орбиталната станция "Тянгун", предаде ТАСС, като цитира Службата за пилотирани космически полети в азиатската страна.

"Товарният космически кораб "Тянчжоу-4", след като изпълни планираните задачи, успешно се разкачи от космическата станция и започна самостоятелен полет", съобщиха от агенцията в своя профил в социалната мрежа WeChat. "В момента "Тянчжоу-4" е в добро състояние, товарният кораб ще навлезе отново в земната атмосфера контролирано".

"Тянчжоу-4" беше изстрелян в орбита на 10 май от космодрума "Вънчан" на южния тропически остров Хайнан. Той достави около шест тона товар на космическата станция. В близко бъдеще предстои изстрелването на "Тянчжоу-5", който вече пристигна на космодрума.

На 31 октомври Китай изстреля втория лабораторен модул към националната си космическа станция, след което тя придоби окончателната си Т-образна форма. Предстоят функционални тестове. В момента орбиталният комплекс се състои от базовия модул "Тянхъ" , лабораторните модули "Вънтян" и "Мънтян", както и от пилотирания космически кораб "Шънчжоу-14". Екипажът на последния пристигна на станцията в началото на юни и се очаква да остане до края на декември.

По план след изстрелването на "Тянчжоу-5" до края на годината към космоса ще потегли и пилотираният космически кораб "Шънчжоу-15". Очаква се известно време двата екипажа да бъдат заедно на станцията, след смяната тайконавтите от "Шънчжоу-14" ще се върнат на Земята.

Китайската космическа станция е на височина от около 400 км. Предвижда се да работи поне десет години. Тя е предназначена за трима души (до шестима при смяна на екипажа или пристигане на гостуващи мисии).

Масата на Т-образния комплекс, който има три възела за скачване и шлюз за излизане в открит космос, е 66 тона. Обемът на отсеците достига 110 кубически метра. Очаква се орбиталната станция да започне да функционира напълно тази година. Китай обяви, че тя ще бъде достъпна за международни проекти.