Ние групата на „Възрадане“, внесохме още на 27-ми октомври, един проект за решение с който настояваме да се предоговори Плана за възстановяване и устойчивост. Все още не е късно. Нашето правителство вече заяви, как в сме започнали да получаваме първия транш от предвидените 12 млрд лева, но тези пари все още не са тези които са обвързани със затварянето на въглищните централи. Затова е задълително да започне предоговарянето, каза в кулоарите на парламента, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Много често през годините се говореше, че българската енергийна независимост е свързана само с доставките на газ. Доказа се, че това въобще не е така. Има един много сериозен пробив в Националната сигурност, който касае въглищните тецове. Този пробив беше извършен от предишното правителство, допълни той.

Само за пръвите 9 месец от 2022г. Приходите от единственият български ТЕЦ „Марица-изток 2“ е на стойност от 2,77 млрд лева приход.  Приходите на "Мариците" от продажба на ток за тази година ще са повече като стойност отколкото общата сума по ПВУ, изчислил Костадин Костадинов.

Всъщност какво се получава, ЕК ни дава едни пари, които после да време от нас, за да зарежем собествената си енергийна независимост и да унищом българските тецове, като предизвика и бум на безработицата. Особено засегнат ще е центъра на Тракийската низина, каза лидерът на парламентраната група, като допълни, че Сърбия в момента внася лингнитни въглища от нас. Заявките са два пъти повече от това което дори ние можем да удовлетоврим. В момент, в който енергийната ни промишленост работи на свръх обороти, ние говорим за нейното затваряне. Това е най-огромното национално предателство и престъпление извършено в последните години.

Въглищните централи са единствените, които гарантират на 100% за затворен енергиен цикъл в България. Имаме си въглищата, имаме собствените мощности, имаме и вътрешен и външен пазар, където можем да изнасяме.

В тази връзка вчера направихме първия разговор за предоговяране на ПВУ с ГЕРБ и те приеха нашето виждане. Днес сме поканили всички политически сили и синдикати, за да преговаряме. Това не е партиен въпрос, няма нужди от декларации, и кой какво е обещал. Силно се надяваме, да покажем всички заедно, че България не подписва агитации и може сама да вземе решение за своята независимост, не само на хартия, а и на практика, апелира Костадинов.