От 2005 до 2022 г. водното съдържание в бялото краве саламурено сирене, произвеждано у нас, се е увеличило с около 40%. Този извод може да се направи от новото, пето поред изследване на сиренето, направено от Асоциация “Активни потребители” през септември и октомври т.г.
В първото изследване, направено през 2005 г., бяха включени 15 марки сирене и средното водно съдържание в тях беше около 50%.
В най-новото са включени вече 48 марки и се оказва, че 73% от всички сирена са сериозно оводнени, като средното съдържание в извадката е около 70%, т.е. водата се е увеличила с около 40% за това време.
Стандартът допуска 60% съдържание на вода, а когато това количество е надхвърлено, задължително на етикета трябва да се напише “саламурено сирене с повишено водно съдържание”. Естествено, при тестваните сирена, които са купувани от магазини в София, Пазарджик, Симитли и Перник, не е имало такова предупреждение.
В новото изследване тестваните продукти са подредени по техните цени и прави впечатление, че водното съдържание се увеличава правопропорционално с намаляването на цената
Например първото сирене в извадката е с цена 36,54 лв. килото. В него водното съдържание е малко над 55%. Най-евтиното сирене в извадката е само 8,50 лв. килото и в него водното съдържание е 86,95%.
Водата в сиренето, освен че повишава теглото му, не е вредна, но това е само условно. Твърде високото водно съдържание активира образуването на вредни а понякога и канцерогенни химични съединения и колкото повече вода има, толкова по-бързо протичат процесите по образуването им.
Освен това за да се задържи водата в сиренето често се използват химикали и ензими, които са нетипични за млечните продукти, въпреки че са разрешени за влагане в други храни. Научни изследвания по тези проблеми липсват, защото официално тези химикали не се използват по този начин.
Според управителя на асоциацията Богомил Николов в тестовете, правени през септември и октомври, е проверено и съдържанието на немлечни мазнини, но тези резултати ще бъдат обявени допълнително. В едно от сирената е установено много голямо съдържание на немлечни мазнини и колкото и да звучи куриозно, то се е продавало в магазина срещу 20,90 лв. килото, което го нарежда на седмо място по цена.
Виж пълния текст на изследването тук