Разбивката на фискалния резерв в централния бюджет е на минус 1,6 млрд. лева дефицит, което означава, че ние няма да можем да платим пенсиите до 7-о число, а ще трябва да чакаме да дойдат постъпленията от данък добавена стойност (ДДС), за да можем да ги изплатим. Това заяви от парламентарната трибуна служебният финансов министър Росица Велкова във връзка с предложение на Кирил Ананиев, което не бе прието.

В дебата на второ четене за удължителния закон за държавния бюджет бе предложение на бившия финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС) разходите и предоставените трансфери до приемането на закона за бюджета за 2023 г. да се финансират за сметка на постъпилите през периода приходи и наличните парични средства в единната сметка с изключение на наличните парични средства с целеви характер, в това число средствата от помощи и дарения по проекти и програми на ЕС и свързаното с тях съфинансиране. По този начин изключваме възможността тези средства да бъдат пренасочвани за други текущи разходи и по този начин да създадем проблеми при усвояването на програмите и проектите, които са включени както в оперативните програми, така и в Плана за възстановяване и устойчивост.

Предложението на Кирил Ананиев не бе прието.

Този текст е категорично неприемлив, защото това означава, че ние ще можем да финансираме дейностите само с текущите приходи, които постъпват през текущия месец, няма да можем да ползваме ресурса на единната сметка, коментира министър Велкова - предаде БТА.