Миналата година Камбоджа е привлякла инвестиции в дълготрайни активи в размер на 4,685 милиарда щатски долара, което е със 7,5% повече от предходната, предаде АКП, позовавайки се на доклад на Съвета за развитие на Камбоджа, предаде БТА.

Съветът за развитие на Камбоджа издаде сертификати за регистрация на нови инвестиционни проекти на обща стойност 3,449 милиарда щатски долара в зони, в които не действат по-свободни икономически регулации. Това бележи увеличение от 49 процента на годишна база. Инвестиционните проекти, регистрирани в свободните икономически зони, са намалели с 39 процента до 1,235 милиарда щатски долара, се посочва в доклада.

Местните инвестиционни проекти с общ капитал от 2,707 млрд. долара представляват 57 процента от общите инвестиции, докато инвестициите от Китай възлизат на 1,408 млрд. долара (30 процента). Други страни, които инвестират в Камбоджа, са Тайланд, Япония, Каймановите острови, Сингапур, Корея, Британските Вирджински острови, Малайзия и Австралия.

Ефективният контрол върху ковид пандемията, новият закон за инвестициите и търговските преференции по споразуменията за свободна търговия с други страни, както и Регионалното всестранно икономическо партньорство, дадоха тласък на Камбоджа да привлича нови инвестиции, каза Лим Хенг, вицепрезидент на Търговската камара на Камбоджа.

"Търговските споразумения с Китай и Регионалното всестранно икономическо партньорство наред с успешното управление на ковид пандемията доведоха до възобновяване на всички социално-икономически дейности. Това са катализатори за привличане на нови инвестиции в Камбоджа", каза г-н Лим Хенг.