Тристепенен контрол върху качеството на два вида кайма – кайма смес „Брей“ и мляно месо „Шеф месар“, които се предлагат в „Кауфланд“, се осъществява след като тези продукти са сертифицирани от TUV Austria. Сертификатът бе връчен днес на изпълнителния директор на „Кауфланд България“ Иван Чернев, но работата по изработването на стандартите е започнала още преди 6 месеца, обясни той.

Контролът върху тези два продукта се осъществява още от производителя през транспорта от него до централната складова база на „Кауфланд България“ в село Стряма, Пловдивско. После мониторингът оттам до филиала на магазина се осъществява с пълно проследяване на темепературата, при която се съхранява.

„Сертификатът означава, че отсега нататък на всеки 3 месеца ще се прави пълен одит на всички тези процеси, а на всеки 6 месеца ще се прави и по-дълбока проверка, при която продуктът ще се проверява от чужда сертифицирана лаборатория“, каза Чернев.

Двата вида кайма ще се предлагат без индивидуални опаковки, на витрината с обслужване. Витрината в централния филиал на „Кауфланд“ в столицата също е сертифицирана от TUV Austria, като засега такива витрини има само в някои филиали на веригата в Европа. В България тя ще се тества в този филиал и ако тестовете покажат, че е успешна, ще се внедри поетапно и в други магазини. проф. Костадин Василев

проф. Костадин Василев

Истинската кайма се познава най-вече по цвета. При най-разпространената у нас – тази, която е смес от 60% свинско и 40% телешко, цветът трябва да е червен заради наличието на телешко, но свинската кайма трябва да е леко розова, обясни проф. Костадин Василев от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Според него твърде наситеният цвят на каймата означава, че е била обработвана с оцветители.