Държавата да наложи законов размер на бакшиша в заведенията да е 10%.
Това предложи шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Би Ти Ви. Така вършу парите от бакшиши ще може да се събира данък, добави той. Преди дни се появи предложение за въвеждането на 1% данък върху бакшишите в заведенията.
„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно“, заяви Алибегов. Според него обаче бакшишите трябва да се легализират, но не и да се облагат.
„В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.
Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.
„Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията.