Най-важните задачи, която си поставяме са във връзка с предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост и продължаване на действията с наказателните процедури. Така или иначе там има сериозен напредък и трябва да продължим. Ключова задача са и дейностите по управление на отпадъците. Начертахме план за действия с регионалните инспекции и местната власт.

Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова пред NOVA NEWS.

Тя каза, че е имала среща с президента, за да отчете свършеното до момента. Карамфилова съобщи, че в рамките на деня е говорила с екипа за приоритетите, които ще бъдат от ключово значение.

Министърът посочи, че е голям проблем наличието на разхвърляните отпадъци из територията на страната. Тя сподели, че иска да фокусира усилията по този въпрос.

Карамфилова съобщи, че в началото на мандата е заварила 16 наказателни процедури. На последната сесия на 26 януари са закрити 4, но е открита нова наказателна процедура за норми, които трябва да се постигнат за амоняка в атмосферния въздух, допълни тя. Министърът каза, че процедурата е на най-ранен етап – уведомление. „Проблемът с амоняка е основно в селското стопанство. Там трябва да имаме определени норми, които да се постигнат за ограничаване ползването на амоняка в този сектор“, каза тя. Министърът допълни, че става дума за азотните торове.

Тя каза, че вече е изпратила писмо на министър Гечев и ще създадат работна група. Планът е да съумеят още преди да се развие наказателната процедура, да се предприемат дейности пред ЕК, допълни Карамфилова.

По нейни думи е важно на този етап е да се прецени реалната ситуация, тъй като 14 държави имат този проблем. Министърът поясни, че ще използват добрите практики, за да се вземат съответните решения и да се реши този казус.