84 язовира от общо 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков при огледа на един от тези язовири в петък - “Тополово 2” край Асеновград.

Това е най-фрапиращият случай. Той е буквално разрушен, след като в хода на ремонтните дейности се случва авария, която разрушава язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи.

Министър Шишков коментира, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 - 2021 г. – без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции. Той подчерта, че при язовир “Тополово 2” освен ремонт на ремонта ще се наложи и ремонт на аварията.

От юли м.г. има разрешение за строеж, но само за да се оправи срутилата се язовирна стена. “За съжаление, не знаем дали и други язовири няма да се срутят по същия начин, тъй като и те се ремонтират незаконно”, каза още министърът. Той припомни, че е предложил на депутатите да въведат търпимост за незаконно изградените и ремонтирани пътища, за да може поне изграденото да се използва.