През март съдът на ЕС обяви за недопустим първия иск на Европейската комисия срещу България за установяване на двойно неизпълнение на задължения в областта на замърсяването на въздуха. Това означава, че България ще спести 13 млн. лв. от глоби, обясни през bTV служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Решението не означава, че България се е справила с проблема със замърсения въздух в големите градове, а Еврокомисията може да започне наново процедурата. 

Разораването на дюните се оказа една язва. Важен е контролът и да има силни наказания. Част от дюните няма да бъдат възстановени, обществото трябва веднъж завинаги да припознае проблема, каза още тя. Дюните пък трябвало да бъдат картрирани, защото имало проблематични територии.  Установено е разминаване при няколко заснемания на „Каваци-север“ - веднъж дюните са два пъти от цялата площ, после – 40 пъти повече. Липсата на категорична и ясна методология за определянето на дюните, обосновани научно и експертно, създава възможности за интереси, каза още Карамфилова. И бе категорична, че дюните трябва да се опазят и среща с министрите на регионалното развитие и туризма, с представители на местната власт в Бургас и Варна. Тя се е обърнала и към Европейската агенция за околна среда, за да се проучат добрите практики. Специализираните карти пък е ключов инструмент, за да се опазят дюните и когато те се включат в кадастралните – да се знае има или няма дюни, може или не може да има строителство, обясни още тя.

Министърката припомни, че вече е отворена мярката за подмяна на старите топлоуреди на дърва и въглища с нови екологични. Тя е финансирана с 610 млн. лв. по Програма „Околна среда“  и е насочена към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух.