Представеният в България австрийски бизнес вече не смята страната за дестинация с евтина работна ръка. Особено след стръмното покачване на заплатите през последните няколко години заради конкуренцията на работодателите за наемане на малкото налична квалифицирана работна ръка. Това е един от изводите от традиционното проучване на австрийския бизнес в България, направено от Advantage Austria.

Общо 34% от компаниите, участвали в проучването, казват, че равнището на заплатите не им дават конкурентно предимство, а 58% намират тези разходи за благоприятни.

През последните 10 години 1200 български студенти са преминали през програмата, финансирана от частния сектор и австрийската държава за квалификация - теоретична и практическа, посочи Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия в България.

Общо 73% от австрийските фирми смятат за голям проблем и недостатъчното работна ръка с квалификация.

В немалка степен австрийският бизнес все още смята, че България не се справя успешно с борбата с престъпността и корупцията - 80%, а бюрокрацията и липсата на дигитализацията в публичната сфера си остават основни предизвикателства.

Въпреки това през 2023 г. повече фирми оценяват бизнес климата в страната като по-скоро стабилен - 19% при 9% година по-рано. Почти половината - 43% не очакват през 2024 г. да настъпи промяна в условията за правене на бизнес в България, а 37% очакват да се влоши. Преди година последната група е била с дял от 47%.

Очаквано висок е процентът и на тази част от бизнеса, която смята, че няма политическа стабилност - 72%. Аналогично в негативната сфера са повечето отговори, свързани с предвидимата икономическа политика - 71%.

Също очаквано повечето фирми - 81%, оценяват положително равнището на данъците, митата и др. задължения в България. В същото време това, че България се слави с ниски данъци не е от решаващо значение при преценката дали да се направи инвестиция в страната, а само един от елементите в доста по-комплексно решение, посочи Филип Купфер.

Цитира данни, според които за десетте месеца на година 450 млн. евро са преките инвестиции в придобивания в България, което е ръст от 25 млн. евро спрямо същия период на миналата година. Трябва да ценим съществуващите вече инвеститори, защото се вижда, че новите вложения се изразяват предимно в увеличение от страна на съществуващите, а не в появата на нови, посочи той.

Австрийският бизнес търси партньори в България и разглежда възможностите за придобивания в страната в сферата на металообработването, текстилната промишленост и селското стопанство.

Общо 64% от фирмите смятат, че ако България приеме еврото, това ще се отрази положително на техния бизнес, тъй като ще пести от транзакционни разходи, единната валута дава възможност на потребителите да сравняват лесно цените и други, напомни Купфер.

Заради това, че значителна част от бизнеса е експортно ориентиран голямо предизвикателство остава войната, която Русия води срещу Украйна.

Бизнесът не подкрепя бойкот на Австрия

Представители на бизнеса, които участваха в представянето на резултатите от проучването, не одобриха призива от сутринта на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, да се бойкотира представеят в България австрийски бизнес. Това той направи в телевизионно интервю, а повод за призива е това, че Австрия е най-упорита в несъгласието си България да се присъедини към Шенген.

"Ние бихме подкрепили по-твърда реакция от страна на правителството. Защо не наложим вето на някоя австрийска инициатива? Трябва да има призиви за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция", попита риторично Велев пред "Нова телевизия".

Българската търговско-промишлена палата е организация с 55 хиляди членове, може да сравните с другите, и смята, че такъв подход е изключително неефективен, обяви в отговор на въпрос по темата Цветан Симеонов, председател на палатата. Допълни, че мнозинството от тези фирми са носители на високи стандарти не само като техника, а и в социалната сфера.

Като такова го определи и Филип Куфпер. "Убеден съм, че бойкотите никога не водят до решение и че ще навредят сериозно и на местната икономика. Защото и двете икономики - австрийската и българската, са толкова свързани помежду си... австрийските дъщерни дружества в България са същевременно и български компании. Техните загуби тук са също български загуби", подчерта той.

Австрийската камара официално подкрепи пълноценното включване на България в Шенген, добави Цветан Симеонов, цитиран от "Дневник". Светла Несторова, управител на "Булстрад живот Виена иншурънс груп", посочи, че гласът на бизнеса обикновено звучи в някои отношения на по-верен тон от политическия глас, и подчерта, че това е особено видимо, когато темата се обсъжда с колегите й от Австрия.

"Той (гласът - бел.авт.) звучи по-вярно, защото е глас на здравия разум и на рационалните критерии, а не на политическата енергия или идеологическото напрежение. Клиентите в България избират нас заради условията, които получават, заради сигурността, която изпитват. Ние сме толкова български, колкото и австрийски", коментира тя.