Официален старт на държавната лаборатория за изследване на пестициди на Граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево" даде премиерът Николай Денков, заедно със земеделският министър Кирил Вътев днес.

На събитието присъства и изпълнителният директор на БАБХ Светлозар Патарински.

Капацитетът на лабораторията ще осигури своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.

С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България.

”Днес правим решителна стъпка за връщане на границите в ръцете на държавата. Благодаря на партиите подкрепящи правителството, които направиха всичко възможно да открием тази лаборатория и да върнем контрола върху разтоварващата дейност”, каза премиерът. 
По думите му се работи върху това да се разшири капацитета, ще има рентгенови машини за бърза проверка, за да е сигурно, че няма да влизат рискови стоки и мигранти.

До момента проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на граничния пункт  "Капитан Андреево" не можеха да бъдат изследвани, тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора си с частната лаборатория, която години наред имаше монопол на тази дейност на границата.

Пробите, които се взимат от инспекторите на Агенцията по храните на граничния пункт, се превозваха до София, където се изследваха в държавната лаборатория, което обаче забавяше процеса.

Очаквайте подробности!