Тази година ще бъде важна за Fiat. Освен новата Panda, която ще бъде официално представена през юли, е планирано пускането и на нов компактен SUV. Това ще бъде модел, който може да възроди легендарния автомобил с противоречив дизайн Multipla.

Новото поколение Panda ще бъде представено на 11 юли в Торино, по време на честването на 125-годишнината на италианския производител. Това обаче няма да е единствената голяма новина, както се потвърждава от наскоро представените прототипи, които поставят основата на бъдещите модели на Fiat.

Един от тези концептуални автомобили е Fiat Concept SUV. Този модел всъщност ще бъде първият разкрит след Panda. Става въпрос за компактен SUV, т. нар. "giga Panda", който ще поеме същата платформа на Stellantis Smart Car, която първоначално е проектирана за нуждите на Citroen e-C3. Бъдещият компактен SUV на Fiat също ще бъде свързан с Citroen C3 Aircross и Opel Frontera, и ще се казва Multiplа. Първото поколение датира от петдесетте години на миналия век, а след това се завръща в края на деветдесетте години. Въпреки че беше обект на подигравки от самото начало, неговият дизайн и практична каросерия на миниван бяха оценени от хилади фенове на марк. Сега Fiat отново вижда възможност да възроди Multipla, само че този път в по-популярната SUV форма, с дължина 4,4 метра, но с възможност за 7 места.

Това ще бъде глобален модел, предназначен за Европа, но и за други пазари, като Южна Америка, с ясен фокус върху ниските разходи. Бъдещата Multipla трябва да има електрическо задвижване, но успоредно с него ще се предлагат и версии с двигатели с вътрешно горене. Fiat иска да вземе парче от пая на пазара, където блести Dacia Duster.