Правителството на САЩ разкри нови правила за управление на използването на доброволни въглеродни кредити, опитвайки се да повиши доверието във възникващия пазар, след като някои важни компенсаторни проекти не успяха да осигурят обещаните намаления на емисиите, предаде Ройтерс.

Ръководителите на министерствата на финансите, енергетиката и земеделието, както и висшите съветници на президента Джо Байдън по въпросите на климата и икономиката, обявиха съвместна декларация за политика и принципи, които да ръководят участието в доброволни пазари за въглеродни емисии като част от по-широките усилия за насърчаване на тяхното развитие.

"Доброволните пазари на въглеродни емисии могат да помогнат за отключването на силата на частните пазари за намаляване на емисиите, но това може да се случи само ако се справим със значителните съществуващи предизвикателства", заяви министърът на финансите Джанет Йелън. "Публикуваните днес принципи са важна стъпка към изграждането на доброволни въглеродни пазари с висок интегритет", обясни тя.

Много компании "компенсират" собствените си емисии на парникови газове чрез добровоно закупуване на въглеродни кредити, които по същество представляват избягване или премахване на емисии чрез проекти, разположени до голяма степен в развиващите се страни.

Поредица от шумни противоречия обаче разклати доверието в пазара за компенсации на въглеродни емисии, като няколко големи компании, които купуват въглеродни кредити, се оттеглиха от него, тъй като най-новите проучвания установиха, че няколко големи проекта за защита на горите не успяха да осигурят обещаните намаления на емисиите, предаде БТА.

Доброволните въглеродни пазари се свиха за първи път през миналата година от поне седем години насам.

Принципите за "отговорно участие" в компенсаторните пазари, очертани днес в САЩ, включват строги стандарти, за да се гарантира, че проектите осигуряват реални и количествено измерими намаления на емисиите, мониторинг, за да се гарантира, че проектите не вредят на местните общности и че корпоративните купувачи дават приоритет на декарбонизирането на собствените си вериги за доставки преди избор на кредити.