Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция. Това съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Министър Петкова пое поста по време на годишната среща на банката в Люксембург, където участва и в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН. Съгласно Процедурния правилник на ЕИБ, позицията на председател на Съвета на гуверньорите се поема за срок от една година от всяка страна членка на ротационен принцип.

При поемането на поста министър Петкова увери, че като банка на Европейския съюз ЕИБ ще продължи да предоставя финансиране в подкрепа на ключови приоритети - както в рамките на ЕС, така и извън него. "Групата на ЕИБ има решаваща роля при подкрепата за зелен и дигитален преход, кохезията и регионите, които са най-силно засегнати от инвазията в Украйна", каза тя и добави, че за поддържане на водещата си роля и при адресиране на предстоящите предизвикателства, банката ще разчита на своята експертиза и устойчиви капиталови резултати.

В качеството си на председател министър Петкова ще координира работата на Съвета и ще ръководи срещите на гуверньорите, има право да свиква заседания на Съвета по своя инициатива, по искане на някой от останалите гуверньори или от президента на банката, както и да предлага за гласуване решения, обясняват от МФ.

Съветът на гуверньорите на ЕИБ се състои от министри, посочени от всяка от 27-те държави членки, обикновено министрите на финансите, се посочва на страницата на банката в интернет. Съветът определя насоките за кредитната политика, приема годишните отчети и балансовия отчет и взема решения за участието на банката в операции по финансиране извън Европейския съюз, както и за увеличаване на капитала. Той също така назначава членовете на Съвета на директорите, Управителния комитет и Одитния комитет.