Европейския съюз обвини "Майкрософт" (Microsoft) във "възможна злоупотреба" с практики, които нарушават антитръстовите правила на общността, след като технологичният гигант обвърза своето приложение за чатове и видеоконферентни разговори "Тиймс" (Teams) с широко използвания си бизнес софтуер, предаде Асошиейтед прес.

Европейската комисия заяви, че е загрижена, че "Майкрософт" "ограничава конкуренцията", като обединява "Тиймс" с пакетни продукти като "Офис 365" (Office 365) и "Майкрософт 365" (Microsoft 365), съобщи БТА.

ЕК има подозрения, че "Майкрософт" може да е предоставила на "Тиймс" "предимство при разпространението", като не е предоставила на клиентите избор дали да имат приложението, когато са закупили софтуера, съобщи БТА.

Комисията започна разследването си през юли 2023 година, след като американската софтуерна компания "Слак текнолъджис" (Slack Technologies), която произвежда популярен софтуер за съобщения на работното място, подаде жалба до Брюксел.

ЕК заяви, че въпреки че "Майкрософт" е започнал да предлага някои софтуерни пакети без "Тиймс", промените не са достатъчни, за да отговорят на нейните опасения и че трябва да направи повече, за да "възстанови конкуренцията".

"След като разделихме "Тиймс" от пакетните продукти и предприехме първоначални стъпки за оперативна съвместимост, ние оценяваме допълнителната яснота, предоставена днес, и ще работим за намиране на решения за справяне с останалите опасения на Комисията", каза президентът на "Майкрософт" Брад Смит в изявление.