Германската автомобилна асоциация (VDA) призова Европейската комисия да се откаже от налагането на мита върху произведените в Китай електромобили в опит да повлияе в последния момент на решението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според мнението на асоциацията, обявено в разпространено днес съобщение, подобни мита биха нанесли щети на европейските и американските автопроизводители, изнасящи коли от Китай. Те освен това рискуват да доведат до своеобразна търговска война и налагането на ответни мерки от страна на Пекин, което би ударило тежка германската промишленост, която е силно зависима от износа си към Китай.

През миналата година стойността на износа на автомобили от Германия към Китай е бил с три пъти повече от стойността на вноса от Китай, посочва асоциацията. При износа и вноса на компоненти разликата е още по-голяма - 4 към 1.

Според асоциацията вместо да налага мита ЕК трябва да се фокусира върху осигуряването на достъп на европейските производители до критични суровини, много от които са контролирани от Китай.
ЕК и Китай водят преговори от миналата седмица по темата, като Пекин иска митата да отпаднат и отхвърля обвиненията в нелоялна конкуренция.