Хърватия има нарастваща нужда от внос на работна ръка, така че се очаква до края на тази година да пристигнат над 200 000 заявки от работодатели за наемане на чужденци, съобщи хърватската телевизия HRT, цитирана от БТА. Чужденците вече са 40 процента от общата работна сила в строителството, а делът им се увеличава и в туризма и търговията. В момента в Хърватия работят 135 000 чуждестранни работници, като повечето от тях са от съседни страни - Сърбия и Босна и Херцеговина.

Около 30 000 чуждестранни работници в Хърватия идват от Непал, Индия и Филипините. Всички те вече съставляват 40 на сто от общата работна ръка в строителството.

"Изчисляваме, че тази година ще има някъде между 50 000 и 55 000 чуждестранни работници от трети страни. Миналата година бяха издадени около 46 000 разрешителни, така че тенденцията се повишава", каза Велко Остоич, ръководител на Хърватската туристическа асоциация, пред HRT. "Компаниите, които наемат чуждестранни работници, са изправени пред множество предизвикателства. Предимно от интеграционен характер", заяви директор на компания, в която чуждестранните работници са половината от служителите.

"Един от ключовите фактори е езиковата бариера, в един момент имахме цели шестима преводачи във фирмата", заяви Драгутин Каменски, собственик на строителна фирма.