За финал на сделката се чака одобрението на БНБ и  ЕЦБ

Комисията за защита на конкуренцията разреши  Българо-американска кредитна банка да придобие на 99,94 % акции от капитала на Токуда Банк. Санкцията на комисията се налага, защото сделката е концентрация на предприятия.

На 16 април БАКБ, като купувач и Токушукай Инк. Япония, като продавач, постигнаха споразумение за 99,94 % акции от капитала на Токуда Банк.  Сделката бе поставена под условие, че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения/разрешения от компетентните органи, едно от които е днешното  разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

В момента, преди финализиране на сделката, БАКБ е сред Топ 10 от 19-те банки, работещи у нас:  на 10 място по депозити и общ размер на кредитите, на 9 място по кредити за физически лица и потребителски кредити и на 8 място по ипотечни кредити.

През април 2024 г. БАКР - Агенция за кредитен рейтинг повиши за пореден път дългосрочния рейтинг на финансова сила Българо-американска кредитна банка от BВ на ВВ+, като промени перспективата от „положителна" на „стабилна" и потвърди краткосрочен рейтинг: В.

Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг по национална скала: ВВВ+ (BG) със „стабилна" перспектива и краткосрочен рейтинг по национална скала: А-2 (BG).

Сделката по придобиването на „Токуда Банк" АД ще бъде финализирана след одобрение от секторния регулатор БНБ в режим на тясно сътрудничество с ЕЦБ.