Изразяваме безкрайна благодарност на българското правителство и град София за домакинството на тази важна среща и осигуряването на отлични условия за успешното провеждане на нашия пленум, каза председателят на IPCC Джим Скиа по време на откриването на 61-вата сесия на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата, който ще се състои в София от 27 юли до 2 август.

По проблемите на изменението на климата в столицата ни ще работят повече от 500 делегати от 150 страни.

"Трябва да спомена, че имах и голямата привилегия да посетя Българската академия на науките онзи ден, където говорих на тема: „Международна научна конференция за климатичните рискове в Черноморския регион" и се уверих в силата на научния капацитет в този регион. Затова съм особено доволен, че българският министър на околната среда и водите Петър Димитров е тук с нас", добави Скиа. 

По думите му значението на работата на делегатите през следващите дни заслужава пълното внимание и ангажираност.

"Убеден съм, че широкообхватните решения ще дадат възможност на IPCC да извърши своята най-добра и най-подходяща работа досега", каза още той. 

"Като лице, отговорно за председателството на нашите процедури и сложното ни търсене на консенсус, трябва да внуша на всички нас необходимостта да поддържаме най-високите стандарти на дебата и да гарантираме конструктивен, ориентиран към решения и уважителен дух по време на това пленарно заседание. Когато работим заедно, ние изпълняваме", заключи председателят на IPCC. 

IPCC е научният панел, отговорен за систематизирането, анализа и оповестяването на научна информация, свързана със състоянието на климата на планетата и необходимите мерки за адаптация към настъпващите климатични промени. Регулярните доклади на панела служат за научна основа, на която държавите взимат решения за планирането и провеждането на климатични политики.