Няма да минем без внос на работна сила и в някои сектори режимът за наемането им трябва да се облекчи. Това каза пред Нова тв Томчо Томов, директор на Национален център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара. Представително проучване за страната, направено от КНСБ и БСК показва, че до 8-9% са под 26 г., около 20% са под 40 г., а общо към 67% - над тази възраст.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов обърна внимание, че процесът у нас не е изключение - в Европа почти няма страна, която да няма проблем с работната ръка.

Прогнозите са, че при сегашен темп на нарастване на застаряващата работна ръка след само 20 г. всеки втори работещ ще е на над 55-годишна възраст. Трябва да има баланс между различните възрастови групи, а той е нарушен. Проблемът е основно в ниските заплати и търсенето на по-добър живот, но има и други фактори.

Пътят за преодоляване на проблема е образование и преодоляване на бедността, която в някои групи е свързана с поколенческа безработица, смята експертът.