Можете да изпълнявате познати задачи по различен начин или да правите нещо встрани от служебните задължения

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Да, никой не обича скучна работа (Две нови тенденции: Сбогом на скучната работа. Здравей, баланс с личния живот). Да, част от работата на шефа ви е да не ви оставя да затъвате в рутина и да ви я разнообразява, поставяйки ви нови предизвикателства. Но си е и ваше задължение, ако сте включили на автопилот, да го изключите. Защото иначе пречите на професионалния си успех, на напредъка в кариерата и увреждате здравето си, след като не изпитвате удовлетвореност.

Психолозите съветват да помислите дали не можете да започнете да изпълнявате служебните си задължения по по-различен начин. За целта трябва да включите външния и вътрешния си фокус, казват те.

Вътрешен фокус са собствените ви мисли. Получавате задача. Разсъждавате какво трябва да направите, за да я свършите, преценявате различни възможности с всички "за" и "против" тях, избирате най-добрия вариант за действие.

Външният фокус е да се съсредоточите върху нещо, което се случва извън вас - примерно, върху онези детайли за изпълнението, които нарежда шефът.

Превключвайте, като съзнателно редувате външния и вътрешния фокус. Щом шефът възлага задача, внимателно слушайте. Ако колегите ви говорят - също. После обмислете чутото и преценете как да направите така, че да изпълните задача по различен от познатия ви начин.

Понякога няма нови задачи, нито място за импровизации при изпълнението на старите. Именно тогава хората изпитват най-голяма досада от познатата работа. И именно тогава психолозите препоръчват сами да се предизвиквате дори с риск да се натоварите.

Поискайте да правите нещо, което може да е леко встрани от служебните ви задължения, но ще ви извади от монотонността.

Най-добрият вариант е това да ви донесе полза - "червена точка" пред шефа, допълнително заплащане, развитие на професионалните ви умения.

Но може да е и просто приятна работа, която ще накара колегите ви да се чувстват добре. Като например това да направите кафе и да поканите всички да го изпиете заедно. Тези 15 минути почивка ще ви разнообразят. Поне докато кафе паузата не се превърне в рутина.

Когато твърде дълго правите едно и също, не е срамно да признаете на шефа, че ви е писнало.
Кажете му, че ви е нужна промяна, искате по-различни задължения, нови отговорности.

Подгответе се за този разговор, като внимателно се огледате в отдела или във фирмата и му предложите с какво да се заемете.

Не е задължително да става дума за повишение. Т.нар. хоризонтално придвижване е отличен ход, защото и излизате от рутината си, и трупате допълнителни умения, които могат да ви помогнат за изкачване в йерархията тук или при търсене на работа в друга компания.

Експертите силно препоръчват добре обмислен разговор с прекия ви началник, с друг друг мениджър в компанията или със служител от отдел "Човешки ресурси", защото може би никой не подозира, че вече не харесвате работата си. Нищо чудно да има друга подходяща за вас длъжност, на която да се преместите веднага. А и да няма, поне ще заявите в прав текст, че се надявате да смените позицията си, когато се открие възможност.

Между другото при анкета на Jobvite 40% от специалистите по "Човешки ресурси" посочват, че все по-често наемат вътрешни служители на нови позиции. Това още веднъж показва, че много хора търсят разнообразие в работата.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Две нови тенденции: Сбогом на скучната работа. Здравей, баланс с личния живот

Самосбъдващото се пророчество не е ала-бала, води към успех

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Научен факт: Приятелите много силно влияят и на успеха в кариерата

17 начина да станете незаменими за шефа

Сбъркана фирмена йерархия вещае мрачно бъдеще. Симптоми да я познаете и да бягате

Защо на работа винаги да следвате принципа "Това, което знам, не е това, което знаеш"

Как умно да смените работата - по паралелна писта, с плавно плъзгане или рязък завой?