Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) “Чаира” - най-голямата батерия за съхраняване на електроенергия в Югоизточна Европа.

Срокът за подмяна на агрегатите в счупената през март 2022 г. ПАВЕЦ е минимум 42 месеца (три години и половина), защото става въпрос за ново проектиране и абсолютно ново оборудване. Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов след заседанието на правителството в сряда.

Прогнозната стойност на поръчката е 220 526 890 лв. без ДДС.

Обхватът на обществените поръчки включва проектиране, изработка, доставка на съоръженията, демонтаж на съществуващите и монтаж на доставените нови съоръжения, авторски надзор, настройка, изпитвания и въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и отстраняване на дефекти в гаранционния срок на цялото оборудване, посочено в техническата спецификация. Срокът за подаване на оферти е 15 ноември 2024 г.

Въвеждането обратно в експлоатация на ПАВЕЦ ще подобри сигурността на електроенергийната система и ще парира удара с високите цени на електроенергията, увери министърът на енергетиката.

Малинов добави, че изпълнението на мащабния проект ще допринесе за успешното интегриране на нарастващото производство на електроенергия от възобновяеми източници и осъществяването на декарбонизационните цели на страната.

Поръчката за подмяна на двата хидроагрегата е дългосрочното решение за десетилетия напред. Краткосрочното е ремонт на първи хидроагрегат с пряко договаряне с японската компания “Тошиба”, която го е изградила. Тази обществена поръчка също тече, но тя няма нищо общо с подмяната на агрегатите, което се обявява сега.

Енергетик показва с фенерчето си статорна колона. При пробното пускане на първия хидроагрегат точно тези колони, те насочват водата, която пада от 700 м, са се напукали. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Енергетик показва с фенерчето си статорна колона. При пробното пускане на първия хидроагрегат точно тези колони, те насочват водата, която пада от 700 м, са се напукали. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ