Американският технологичен гигант "Гугъл" (Google) е подал жалба пред Европейската комисия срещу антиконкурентните според него практики, с които "Майкрософт" (Microsoft) привлича клиенти към платформата си за облачни услуги "Азур" (Azure), предадоха световните агенции. 

"Гугъл" твърди, че "Майкрософт" се възползва от операционната си система "Уиндоус сървър" (Windows Server), за да възпрепятства конкуренцията. 

Вицепрезидентът на "Гугъл" за облачните услуги Амит Завери заяви пред медиите, че "Майкрософт" принуждава клиентите си да плащат 400 процента надценка, за да могат да продължат да работят с "Уиндоус сървър" при конкурентни облачни платформи. По думите му потребителите на платформи, различни от "Азур" също така получават по-късни и по-ограничени пачове за сигурност, пише БТА.

Според американския гигант "Майкрософт" е започнала да прилага все по-строги ограничения за използването на софтуера му от 2019 г., като е въвела множество "бариери за съвместимост". 

Най-големите конкуренти на "Гугъл" в областта на облачните услуги са "Майкрософт" и "Амазон Уеб сървисиз", допълва Ройтерс.