Предоставените средства на Столична община за вътрешноградски пътнически превоз към деветмесечието на 2024 г. възлизат на 66,75 млн. лв., съобщават от Министерството на финансите в отговор на постъпили запитвания за предоставянето на субсидия от държавния бюджет за обществени пътнически превози и в частност за средствата за вътрешноградски пътнически превоз на Столична община.

С промени в нормативната база се разшири обхватът на определените групи правоимащи лица и се увеличи възрастта на децата, които имат право на безплатно пътуване във вътрешноградския транспорт до 14 навършени години, което води до формиране на недостиг на средства по бюджетите на общините за 2024 г. за изплащане на компенсациите. В тази връзка Министерството на финансите проведе срещи с Министерството на транспорта и съобщенията и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", на която се пое ангажимент за извършване на анализ и оценка на изпълнението на предвидените за целта средства в държавния бюджет за 2024 г. по общини и категории правоимащи лица. Министерството на финансите изиска информация от общините за размера на изразходваните средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени на пътуване с вътрешноградски и междуселищен автомобилен транспорт, предвидени в нормативни актове, за първо и второ тримесечие, както и прогнозно изразходване на средства за трето и четвърто тримесечие на 2024 г.,

Ежегодно в срок до 20 октомври кметовете на общините предоставят на министъра на транспорта и съобщенията справка за компенсиране на превозвачите за извършените безплатни и по намалени цени пътувания със средства от централния бюджет за периода 1 януари – 30 септември, пишат още от Министерството на финансите.

В сроковете по чл. 11 ал. 1 от Наредбата за отчитане от общините на средствата за компенсиране на превозвачите за извършените безплатни и по намалени цени пътувания със средства от централния бюджет, ще бъде изготвен последващ анализ на представената информация от кметовете на общините и ще бъде създадена организация за обобщаване на очертания недостиг, с оглед вземане на решение за осигуряване на необходимите средства в рамките на възможностите на бюджета, при съобразяване с приоритетите за финансиране на публичния сектор.

Към момента водим добър диалог с общините, в т.ч и със Столичната община, с оглед решаване на възникнали в хода на изпълнение на бюджета проблеми и въпроси, заявяват от финансовото ведомство.

Бъдещето на Столичния автотранспорт беше една от главните теми на днешното заседание на Столичния общински съвет. Преди началото на сесията кметът на София Васил Терзиев каза, че от вчера са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Терзиев предупреди, че ако това дружество спре да работи, спира и градският транспорт.

На брифинга, в който участваха и зам.-кметът по финанси Иван Василев, както и общинските съветници от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев и Симеон Ставрев, стана известно, че дружеството има натрупани 20 млн. лева задължения през годините. Бонев обясни, че причината за запорирането на сметките е ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в "Дружба". Оказа се, че материалите са взети на цена 20-30 пъти по-висока от стандартното, обясни Бонев. В момента, в който този казус стана публичен, ръководството на Столичния автотранспорт е решило буквално да замрази този ремонт, добави той.