Европейският съюз планира да гласува на 4 октомври дали да наложи мита от цели 45 процента върху вноса на електрически автомобили, произведени в Китай. Страните членки са получили проект на регламент за предложените мерки.

Гласуването беше забавено заради преговорите с Пекин в опит да се намери решение, което да избегне нови такси.

Преговорите между двете страни може да продължат, дори ако страните членки приемат митата. 

Гласуването за по-високи мита (първоначално от 15 до 36 процента) се наложи, след като разследване на Европейската комисия установи, че Китай несправедливо субсидира своята електрическа авто индустрия и че тарифите са необходими, за да се предотврати поставянето в неравностойно положение на европейските производители.

Китай отрича всякакви нарушения от своя страна и заплаши с мита върху европейски продукти като млечни продукти и свинско месо, както и мощните автомобили с по-големи двигатели.

Ако се вземе това решение, иматат ще важат следващите пет години, като новите тарифи ще бъдат над съществуващата ставка от десет процента.

Страните членки, включително Германия и Испания, предупредиха да не се налагат мита, заявявайки, че това може да предизвика търговска война. Китай е вторият по големина търговски партньор в Европа и миналата година търговията е била 739 милиарда евро.