Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план, който отдавна отлежава по рафтовете на държавната администрация – да превърне страната в новата азиатска столица на хазарта.

След положително приключило в края на август обществено допитване, неотдавна властите внесоха в парламента проектозакон за развитието на строго регулирана хазартна индустрия, включващ изграждането на поне седем големи хотели с казина, съобщава Ройтерс. Най-малко три от тях ще бъдат построени в столицата Банкок.

Казината и почти всички форми на хазарт са незаконни в Тайланд, но залаганията на футболни мачове, нелегалните лотарии и други подобни забавления процъфтяват. По неофициални изчисления милиарди долари сменят собствениците си на този сив пазар. Официално са разрешени само поставените под държавен контрол залагания на конни надбягвания и държавната лотария.

На няколко пъти досега тайландските правителства опитваха да узаконят хазарта с аргумента, че това ще създаде нови работни места, ще привлече повече чуждестранни туристи и ще напълни държавната хазна, но всеки опит се сблъскваше със съпротивата на консервативната опозиция в преобладаващо будистката държава. Този път обаче опитът е напът да успее.

В Югоизточна Азия казината и хазартът са разрешени в Камбоджа, Сингапур, Мианма и Филипините, като немалко комплекси са разположени близо до границите на някои от тези страни с Тайланд, а това привлича богатите тайландци. Казината в Сингапур, например, процъфтяват от 14 години насам, а бизнесът им се разраства, посочва Си Ен Би Си. Ако Банкок развие собствени казина, тези пари ще остават в държавата, твърдят тайландските власти.

"Видяхме какво се случи в Сингапур, а Макао отдавна е Меката на хазарта. Ако Тайланд си изиграе картите правилно, може да се превърне в подобна дестинация и да даде силен тласък на туризма си", казва Бен Лий, управляващ партньор в "Айгеймикс мениджмънт енд кансълтинг" (IGamiX Management and Consulting), цитиран от Си Ен Би Си.

Узаконяването на хазарта в Тайланд и поставянето му под държавен контрол е именно част от по-широка стратегия на азиатската държава за развитие на туристическия и развлекателния сектори, посочват други експерти.

Плановете предвиждат за лиценз за казино в Банкок да се плащат по 3 милиарда долара, което е значително по-малко, отколкото в Лас Вегас, Ню Йорк и дори Макао. Очакванията са така да бъдат привлечени международни гиганти в сектора. И още преди плановете да бъдат официализирани вече има проявен интерес към бъдещите казина от страна на няколко американски компании, сред които "Лас Вегас сендс" (Las Vegas Sands), "Ем Джи Ем ризортс интернешънъл" (MGM Resorts International) и "Уин ризортс" (Wynn Resorts).

Казината извън Банкок трябва да бъдат още "по-евтини". Лицензите за тях се очаква да струват 1,5 милиарда долара, но са налице и някои ограничения - те не могат да заемат повече от 10 на сто от площта на курортните комплекси, в които ще бъдат изградени. Целта е да се балансира между туризма, развлеченията и хазарта и да не се допусне последният да стане основен фокус.

Извън Банкок се предвижда казина да бъдат построени в по-слабо населени райони, като например Източния икономически коридор с градовете Районг, Чонбури и Чачоенгсао, за да бъдат привлечени туристи и там.

Достъпът до казината ще бъде безплатен за чужденците, но местните жители ще трябва да плащат по 5000 бата (147 долара), за да влязат и да се забавляват. Подобна е регулацията и в съседен Сингапур, където таксата за местните жители е 150 сингапурски долара (115 американски), а входът за чужденци е безплатен.

Ако плановете бъдат реализирани, казината в Тайланд могат да реализират печалба от 187 милиарда бата (5,5 милиарда долара) годишно, или около 1 на сто от БВП на страната, сочат изчисления на "Мейбанк" (Maybank).

Тайландските депутати обаче ще трябва да побързат, ако искат действително да превърнат страната в реален азиатски конкурент на Макао, всепризнатата хазартна столица на Азия. На опашката има и други чакащи. През 2030 г., например, "Ем Джи Ем ризортс интернешънъл" открива голям комплекс в Осака, с което поставя и Япония на картата на хазарта.