За да се противопостави на нарастващото господство на китайските технологии, Вашингтон обмисля пълна забрана на превозни средства с китайски компоненти или софтуер. Тези мерки Щатите ще предприемат, както по икономически причини, но също така и за киберсигурност. До 2030 г. ще бъде изпълнен двуетапен план по изпълнението на ограниченията.

Администрацията на президента Байдън представи план за забрана на продажба на коли, оборудвани с части от "рискови страни" като Китай. Отнася се за софтуер от 2027 г. и физически компоненти през 2030 г. Това решение включва автомобили, но също така и камиони и мотоциклети.

Забраната е част от по-широка американска политика за осигуряване на критична инфраструктура в лицето на заплахата от кибершпионаж. Американските власти се опасяват, че китайските коли ще се превърнат в "троянски коне", позволявайки на хакерите да саботират дистанционно инфраструктура или да събират чувствителни данни.

Според експертите по киберсигурност този страх е основателен. Случаите на широкомащабни саботажи са редки, но уязвимостите на електронните системи на тези превозни средства са съвсем реални.