Приемът на проекти започва през ноември тази година, подкрепа ще има и за занаятчийство и услуги, модернизация на напояването

Експерти от Националната служба съвети в земеделието (НССЗ) ще изготвят безвъзмездно всички документи при кандидатстване на млади, малки и нови земеделски стопани по инвестиционните интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Това съобщиха от земеделското министерство. По плана за България общо са отпуснати от ЕС 8 млрд. евро до 2027 година.

Сдруженията на фермери в групи и организации на производителите ще имат приоритет при одобрение на проектните предложения. Поради това фермерите е добре да се обединяват, за да могат да кандидатстват по-успешно, съветват от земеделското министерство.

Всички предстоящи приеми на документи по стратегическия план ще са през системата за електронно управление. Тя вече имала и нови функции, с които земеделските производители и администрацията да подобрят своята комуникация.

До края на годината е предвидено да стартират проекти за над 1,6 млрд. лв. за подкрепа на млади и нови фермери и инвестиции в инфраструктура. Подкрепата обхваща разнообразни дейности, включително развитие на неземеделски сектори като занаятчийство и услуги, модернизация на инфраструктурата за напояване и селскостопански дейности.

Финансиране може да получат и иновативни проекти в селското стопанство, насочени към нови технологии и методи за производство, както и групи и организации на производители, които целят по-добро позициониране на пазара и адаптиране към пазарните изисквания. Предвидени са приеми и за извършване и развитие на неземеделски дейности, както и за подпомагане на подобряването на общинската инфраструктура.

През ноември ще се стартира с инвестиции в основни услуги и дребна инфраструктура в селските райони с бюджет от 500 млн. евро. Ще има и стартова помощ за млади земеделски стопани, за което са предвидени над 100 млн. евро, както и подпомагане на много малки фермери с 30 млн. евро. Ще се отпуснат и 12,5 млн. евро като подкрепа за организации на производители или групи от производители.

През декември ще стартира прием за инвестиции за неселскостопански дейности в селските райони с бюджет 98 млн. евро и за инфраструктура за напояване, като за нея са отделени 100 млн. евро.

Има вече и изготвена методика за определяне на гарантирани бюджети за общините в обхвата на дефиницията за селски райони. Тя ще се прилага за проекти, свързани с инвестиции в основни услуги и дребна по мащаби инфраструктура в селските райони. Чрез методиката се гарантирал достъп до средства на всяка една общинска територия съгласно нейните нужди.

В плана се правят и корекции за директните плащания по екосхемата. Тя е допълнена с възможност за създаване на буферни ивици, както и с възможност за използване на площи с угари в рамките на максимум 7% от обработваемата земя в стопанство.