Едно е да ви възлага задача, друго е да ви даде собственост върху нея

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Стоянов/а, искам отчета в сряда. В понеделник ми докладвай докъде си", нарежда шефът ви. Тая реплика го идентифицира, че е от най-посредствения тип мениджър. Управлява чрез нареждания и контрол.

Ако беше от по-добрия вид управленец, щеше да каже: "Стоянов/а, можеш ли да се справиш с отчета до сряда? Нужен ни е, за да можем на съвещанието в четвъртък да вземем правилното решение".

Разликата в подходите е голяма. В първия случай служителят получава команда. Във втория шефът уж задава въпрос, но всъщност помага на служителя да види стойността на онова, което трябва да свърши. Много ясно кой подход го мотивира по-силно.

Страхотният мениджър отива още по-напред. Той делегира отговорност: "отчета - в сряда", очаква крайния резултат, междинно не се бърка и не контролира подчинения си.

А какво прави лидерът? За разлика от страхотния мениджър той не делегира просто задачи. "Лидерът разглежда нещата от различен ъгъл и делегира собственост. Първият подход може да бъде описан с думите "Искам да направите това", а вторият с "Не искам просто да свършите тази и тази задача. Искам да се фокусирате върху тази област и да постигнете този краен резултат. Ако попаднете в безизходица, може да разчитате на мен, но аз вярвам в способността ви да се справите", обяснява Дейвид Финкъл, автор на книгата "Мащаб: Седем доказани принципа за развитие на бизнеса".

Мениджърите лидери постигат най-много успехи и е голям късмет шефът ви да е от този тип. Но той не е най-често срещаният.

При всички положения е изключително полезно да се вгледате в управленския стил на началника си, защото от него зависи и вашият стил на работа. Трябва да си пасвате с онзи, който ви ръководи, иначе нито ще чувствате удовлетворение от работата, нито ще напредвате в кариерата.

С началника от най-често срещания вид, който управлява чрез нареждания и контрол, свикнете подсъзнателно или съзнателно да не се засягате от командаджийството му и да не се демотивирате. Гонете си задачите, докладвайте му редовно, отчитайте се обилно, защото на него така му харесва.

Освен това колкото повече знае за вашата работа, толкова повече му се струва, че работите. Ако вижда просто резултат, дори той да е голям успех, на този тип шеф някак си му се струва, че ви е паднал отгоре, не сте се трудили и борили за него. А и понеже лично той не ви е водил за ръчичка, го подценява още повече.

Добрият мениджър не ви командори, привидно задава въпроси от сорта на "Ще се справиш ли", но не се подвеждайте - това не означава, че очаква отговор "Няма да се справя". Можете да си го позволите само ако наистина сте претоварени със задачи и веднага посочите друг краен срок, много близък до неговия. Или предложите друг начин за действие и т.н. в зависимост от ситуацията.

Той ви помага да видите стойността на това, което трябва да направите и така ви мотивира, но трябва внимателно да вникнете точно колко обича да контролира. Може да е от типа микромениджър, на когото му харесва да съучаства непрекъснато в работата на подчинените си. Ако не го допуснете до вашата в нужната степен, ще ви цени по-малко, каквито и резултати да постигате. Ако обаче прекалите с докладване или с въпроси, може да остане с впечатление, че не се справяте сами.

Страхотният мениджър делегира отговорност да изпълните задача, не се интересува от междинните стъпки, които ще направите, а от крайния резултат. Това изглежда страхотно, но предполага още по-грижливо да опознаете шефа си. Например как и колко въпроси да му задавате. Някои обичат при делегирането да отговарят изчерпателно на подчинените си, за да няма недоразбирания. Други - от типа визионери, не смятат за кадърни служителите, които ги питат за дреболии. Трети очакват все пак да им бъде представен план как ще свършите задачата.

Важно е да опознаете страхотния си мениджър, защото при делегирането рискове за подчинения има много. Както се започне от това точно какъв трябва да е крайният резултат, за да не се окаже, че се разминавате в очакванията, та се стигне до това да не превишите възложената ви отговорност и да стъпите в територията на шефа си. Той е страхотен, но хич няма да му хареса, ако на своя глава направите нещо, за което е трябвало да му поискате разрешение.

Когато мениджърът лидер ви делегира "собственост" по израза на Дейвид Финкъл, той очаква от вас да се справите сами, като се самоорганизирате, положите максимални усилия, проявите креативност и т.н. Всичко това съвсем не е лесно, изисква способности и опит.

Всъщност с такъв шеф лидер е вдъхновяващо да се работи, но се трудите повече отколкото при редовия мениджър, който нарежда какво да правите и не очаква отклонения от предписанията. Рутината и подчинението винаги са по-малко енергоемки и по-безопасни от нуждата да сте се ръководите сами и да проявявате творчество, за да постигнете крайната цел.

Експертите по кариерно развитие казват, че е необходимо честно да оцените себе си не само като качества и професионален опит, но и като нагласа, за да не катастрофирате с мениджър лидер. На хората, които по нагласа са изпълнители, им е особено трудно. Те предпочитат да бъдат ръководени, а не оставяни да се справят сами.

---- Кого да превърнете в свой ментор

От всеки ръководител има какво да научите. Ако не положително, то отрицателно - какво да не правите, когато вие заемете шефска позиция. Но най-ценни ще ви бъдат страхотните мениджъри и мениджърите лидери.

Те се срещат рядко и когато имате късмета да работите с такъв шеф, направете всичко възможно да го превърнете в свой ментор. Не просто да гледате какво прави и да се учите, а да разговаряте с него, за да разбирате по-дълбоко кога как и защо така постъпва. Също и да получавате съвети вие какво да правите, за да се развивате професионално. Това ще ви осигури напредък в кариерата.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

По-луксозни от шефа и колегите - лош избор

5 техники за повишаване на продуктивността и успеха в работата

Как не се фукате, а информирате за потенциала си и постигате успех

Техники да понасяте колега комплексар

Ако постигнете невъзможното, шефът ще го добави към задълженията ви

Точно колко безделие в работно време помага на успеха

Топ 10 на неприятните колеги

Трикове умно да искате увеличение на заплатата

Твърдата истина за 9 меки умения, които гарантират успех

Най-важната ви задача за професионален успех - управление на репутацията

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви