• Хиляди се подписват водоемът да бъде довършен заради прогнозите за суша през следващите години
  • Строежът на "Бяла" е спрян през 1997 г.

Севлиево подема битка с обща кауза - да се реши 35-годишният воден проблем на общината с рестарт на изоставения проект за язовир.

В аргументирано искане местната управа настоява пред парламента, Министерския съвет, МОСВ и МРРБ доизграждане на хидровъзел "Бяла", строителството на който е прекратено през 1997 г.

"Прогнозата за суша през следващите 10 г. ни изправя пред предизвикателство и трябва да изпреварим събитията, стартирайки проекта "Бяла".

Това строителство обаче може да го извърши само държавата. Изпратили сме своевременно писма и цялата документация до ангажираните с проблема държавни органи. В общината върви и подписка.

Администрацията, местните жители, институциите и бизнесът сме зад това искане и се надявам да успеем, защото и на правителствено ниво се отчитат застрашителните мащаби на проблема.

Имам надежда, че този път ще успеем", казва кметът д-р Иван Иванов.

От десетилетия хората в Севлиево са на режим. Причината - регионът се захранва от открити речни

водоизточници, а дебитът им намалява драстично
от засушаването. Общината е изпълнила мерките по краткосрочната си програма за преодоляване на безводието с подмяна на водопроводите и намаляване на загубите, които преди стигали до 85%.

Въпреки това чешмите по селата отново пресъхнаха в края на август. Ограничено бе и водоснабдяването в Севлиево през нощта.

Eксперти виждат изход от кризата в започнатото през 1989-а съоръжение.

Язовирът трябвало да залее 700 дка площ и да има воден обем 16,52 млн. кубика,

от които полезен 12,8 млн. кубика. В строителството се включвали и местни с безвъзмезден труд, но след 8 г. всичко замряло.

В подкрепа на този стратегически за водоснабдяването и екологията инвестиционен проект той е посочен в Регионалния генерален план за водоснабдяване и канализация.

Краткосрочната програма е с инвестиция 1,2 млн. евро - за актуализиране на работния проект. 50 млн. евро е средносрочната инвестиция за изграждане на хидровъзел "Бяла".

В доклад на ВиК оператора към 14 юли 2023 г. също е потвърдено, че най-добрият вариант за дългосрочна инвестиция е изграждане на язовира, който ще реши проблемите с недостига на вода и ще обезпечи поддържането на екологичен минимум в реките.