Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за ядрено регулиране и Министерството на външните работи ще правят подбор за 2025 г. 

През 2025 г. места за стипендианти  ще обявят от Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за ядрено регулиране и Министерството на външните работи. Стипендиите са за специалностите „Право", „Топлоенергетика и ядрена енергетика", „Ядрена техника и ядрена енергетика" и „ Африканистика".

Това става възможно след като правителството прие днес Списък на специалностите, за които съществува недостиг на експерти в администрациите и за които могат да се предоставят стипендии през 2025 г. Стипендиантската програма в държавната администрация е регламентирана в Закона за държавния служител.

Основната цел е администрациите да привличат необходими кадри още преди да са придобили образователно-квалификационната си степен, а веднага след това да им предоставят възможност за работа по служебно правоотношение, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

Процедурата по подбор се провежда от комисия от съответната администрация на три етапа - подбор по документи, писмен изпит и интервю. Размерът на месечната стипендия се определя от съответната администрация и не може да надхвърля 330 лв., а срокът, за който стипендиантът се задължава да работи в съответната администрация след завършване на висшето си образование, е най-малко 3 години.