Целта на промените е да се приберат укривани акцизи от 185 млн. лева всяка година, обясняват депутати
Първа тъпка за ограничаване на алкохола от сивия сектор, който по данни на Националната лозаро-винарска камара заема над 50%, направиха депутатите.
Казанджийниците да варят ракия само от 31 юли до 31 декември, а ако решат да работят извън това време, трябва да поискат разрешение от Агенция “Митници”.
Тази поправка гласува бюджетната комисия на второ четене в закона за акцизите.
Промените засягат собственици на казани, защото за малки обекти занапред ще се смятат казани с обем до 500 л, а не както е сега до 1000 л.
“Не правим текст да забраним казаните за домашна ракия, а защитаваме приходите в бюджета”, каза вносителят на поправката депутатът от ПФ Емил Димитров
Това ще вдигне акцизната ставка на казаните над 500 л от 550 на 1000 лв. за хектолитър чист алкохол.
Промените в закона не засягат домашните производители, а две категории лица, които се занимават с производство на спиртни напитки. Първите са около 60 лицензирани складодържатели, т.е. т.нар. винпроми.
Вторите са над 2000 специализирани малки обекти за дестилиране, заради които всъщност се правят измененията.
“Целта е да се извади на светло алкохолът от сивия сектор. Защото лицензираните промишлени изби у нас годишно оползотворяват 200 000 тона грозде и внасят в републиканския бюджет 185 млн. лв. Докато специализирани малки обекти за дестилиране преработват 200 000 тона грозде и 100 000 тона плодове, а внасят в хазната едва 700 000 лева. Това не са измислени цифри, а са данни от Министерството на финансите”, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.