Турският патентен институт започва кампания с цел да осуети намеренията на България и Гърция да регистрират като запазени марки имената на редица продукти, които Турция смята за свои като географски произход, съобщи вчера в. "Хюриет".
Най-големият страх на съседите обаче е свързан с баклавата и локума. Комшиите настояват, че техни са още дюнер-кебапът, шкембе чорбата, суджукът и ракията. Те са сред общо 160 продукта, които турците ще се опитат да защитят с патент.
Кампанията на Турция може да попречи на опита на България да защити гроздовата ракия като традиционна напитка, за да се възползваме от правото за 50% намаляване на акциза. Според правилата на ЕС се дава 6-месечен срок за възражения от засегнати страни.
Турция може да го направи като кандидат-член за съюза. При процедурата за защита на "Горнооряховския суджук" пред ЕС например Кипър подаде възражение, че има сходство в името с техен локум. После обаче спорът се реши, след като стана ясно, че потребителите няма как да бъдат подведени от продукти, които се продават на различни щандове.
До момента турският институт по патентите е успял да спечели правата за 147 местни продукта, съдържащи в името си регионални географски наименования. Ведомството има готовност да подкрепи търговските камари и неправителствените организации, които искат да регистрират своите продукти като локални, каза шефът на института Хабип Асан в интервю за Анадолската агенция.
Европейската комисия взема окончателно решение по претенции за защитени продукти след одобрението им от местните патентни организации. В момента там се разглеждат правата за т.нар. антепска баклава - популярен десерт в югоизточната турска провинция Газиантеп, и за айдънските смокини от Егейското крайбрежие, добави Асан.