Средно на човек се падат по 73,5 л

Консумацията на бира у нас се увеличава до 73,5 литра на човек от населението през 2015 г., с което България изпреварва Великобритания и се нарежда до страни като Белгия и Холандия. Това съобщи изпълнителният директор на съюза на пивоварите Ивана Радомирова. Браншовата организация отбелязва 25 г. от създаването си, както и 135 г. българска пивововарна индустрия и 60 г. пивоварна наука.

Все още обаче сме далече от Чехия, където консумацията е 144 л на човек, и Германия - 107 литра.

Проучване от първите 6 месеца на годината показват, че най-често се пие бира в Русе - 13 пъти месечно, следван от Монтана - 11 пъти, както и Плевен и Бургас - с по 10 пъти. Според изследването мъжете отварят бира 12 пъти месечно, а жените - 5 пъти.

През последните 5 г. членовете на Съюза на пивоварите у нас са пуснали на пазара над 42 нови марки и над 102 нови опаковки. През последната година на пазара е навлязла непастьоризираната и нефилтрираната бира, които вече се правят от почти всички пивовари.

За първи път се отбелязва спад при пластмасовите опаковки бира с 1-2%.

“Това е добра тенденция, защото стъклото е класиката за бирената култура”, каза Радомирова. При него има ръст и вече държи 22,5% от пазара. На наливното пиво се падат 5,5%, а на кеновете - 11 на сто.

Около 22% е делът на продажбите на бира през заведения.

5,05 млн. хектолитра бира са продадени през 2015 г. от членовете на Съюза на пивоварите, което е ръст от почти 4%. За първите 6 месеца на тази година се запазват обемите и дори има около 1% увеличение.

От септември на етикетите на бирата ще има данни за хранителната им стойност, съобщи Пиер-Оливър Бержерон, генерален секретар на “Пивоварите на Европа”.