Обявяват изобретател на годината и иновативна фирма в четвъртък

Система от сателит или от самолет мери най-фините замърсявания на атмосферата и до 30 м дълбочина в морето. Тя сканира атмосферата на плюс-минус 45 градуса и изследва частиците в нея. Изобретението е на екип от Института за космически изследвания, воден от проф. д.т.н. Петър Гецов.

Щам на суперпаразитна гъба пък измества химията и предпазва растения от други гъби, за да е чиста храната. Екип от учени успява да направи резонанса полезен и да го употреби, за да усили с 50% инструменти, с които се пробиват дупки.

Двама пенсионери измислят чук за забиване на пилоти под вода (колони, които се забиват в неустойчиви почви, за да осигурят стабилност на фундамента - бел. ред.).

Органичен полимер, пуснат в замърсена с олио или нефт вода прави съединения с маслата и се утаява на дъното.

Колело, изобретено от Добромир Александров, намира приложение в машиностроенето и електротехниката.

Девет екипа от учени са номинирани за изобретател на годината. Те са в три категории - “Електротехника и електроника”, “Машиностроене и строителство” и “Химия и биотехнологии”.

В категорията “Електротехника и електроника” за номинациите се състезаваха 13 патента, издадени през 2015 г., в “Химия и биотехнологии” - 9 и в “Машиностроене и строителство” – 5 патента.

Номинациите са направени сред 37 изобретения, които са одобрени от Патентното ведомство през 2015 г. През 2016 г. са регистрирани 41 патента.

В знак на почит към труда на над 3500 изобретатели, селекционери и патентни специалисти в България за пета поредна година Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България ще връчат в четвъртък наградите “Изобретател на годината” – 2016, и “Иновативна фирма на годината” - 2016. 

За “Иновативна фирма на годината” – 2016, са номинирани две фирми. Кои са те обаче, се пази в тайна.

В Златната книга на българските откриватели и изобретатели ще бъдат вписани имената на двама български учени. Това е ритуал, който има над 35-годишна традиция. До днес в нея са вписани авторите на 17 български открития, 124 български изобретатели и десет селекционери.

Соли на креатина го правят по-разтворим

Аминокиселини - лизин и орнитин, е избрал екип от изобретатели, за да създаде соли на креатина, които да са по-добре разтворими във вода.

Защо? Защото синтетичният креатин е хранителна добавка, която увеличава енергийния резерв на мускулите. Както се разбира от рекламите му, ползва се от спортисти, от хора, които се занимават с тежък физически труд.

Проф. д-р Любомир Везенков в лабораторията
Проф. д-р Любомир Везенков в лабораторията
Проблемът е, че креатинът е трудноразтворим във вода, процентът е 0,83, казва проф. д-р Любомир Везенков от Химико-технологичния и металургичен университет. Той заедно с Патрик Ангелов и синът на професора - Любомир Любомиров Везенков, е патентовал изобретение “Соли на креатина и метод за тяхното получаване”.

Целта е била да се създадат соли на креатина, които са силно разтворими във вода и да са стабилни. Да не позволят креатинът да се превърне в креатинин, който няма такова положително действие, казва Везенков.

При използването на двете аминокиселини за получаване на солите разтворимостта на креатина от 0,83 се увеличава от 3 до 10%. Тоест - за да се усвои тази хранителна добавка от организма, се изисква много по-малко вода.

При разпада на солите пък се отделят онези две природни аминокиселини, които се усвояват от организма, и креатин. 

Изобретение чисти олио от водата

Полимер привлича масла и пречиства до 90% от водата, в която са те. Приложим е при производство на олио, на млечни продукти, при преработващи нефт компании.

Добавката образува съединения с маслата и след това се утаява лесно. Улавя и най-фините емулсии.

Досегашната практика е да се чисти с филтри и каквото се улови - това е, казва проф. д-р Венко Бешков от Института по инженерна химия на БАН. Той и Мурад Абдул Бари ал Афори, Вера Мирчева и Надежда Табакова-Асенова са патентовали това изобретение. Цялото му име е “Метод и състав за пречистване на води от масла и органични съединения”. 3-4 фирми вече са купили лиценза на изобретението.

Проф. Венко Бешков в работна среда.
Проф. Венко Бешков в работна среда.

Природа вместо химия за борба с вредители

Щам 85 на суперпаразитната гъба Trichoderma koningii предпазва растения в оранжерии от други почвени фитопатогенни гъби, които ги убиват. Той е изолиран от почва в близост до заразени ягодови растения. Щамът е патентован от доц. д-р Емилия Миркова и проф. д-р Оля Караджова от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията. Произвежда се върху семена от овес, а те се поставят около корените на растенията в оранжерията.

Устройство с лазер казва дали стената ще падне

Лазерно устройство измерва дали греда на мост се разширява от топлината. Или пък дали стени на стари къщи като тези, които паднаха в Италия, се разтеглят. Устройството получава информация дори от километър, може да е под похлупак и във вакуум, но светлината предава информацията.

Измерителният лъч не се повлиява от електрически, магнитни и електромагнитни полета и така се отстранява влиянието на атмосферни проблеми при меренето. “Хваща” и милиметри отклонения. Патентът е “Лазерно устройство за дистанционно измерване на транслация с приплъзване на обекти, използващо клиновидна интерферентна структура”. Изобретението е на екип, воден от проф. д-р Марин Ненчев от Техническия университет в София.

Обикновено едно земетресение се предхожда от малки трусове. Устройството може да хване дали леките трусове са разклатили сградата, дали я опъват, казва Ненчев.

Колективът, разработил изобретението - проф. Марин Ненчев, д-р Христо Кисов, проф Елена Стойкова и доц. Маргарита Денева (от дясно на ляво)
Колективът, разработил изобретението - проф. Марин Ненчев, д-р Христо Кисов, проф Елена Стойкова и доц. Маргарита Денева (от дясно на ляво)

Фотоволтаик изключва плавно

Бумът на фотоволтаиците у нас на моменти натоварва електроенергийната система и токът, който те произвеждат ѝ идва в повече. Тогава, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) въвежда ограничения. Тоест - диспечерите се разпореждат да се намали мощността или пък изобщо да бъдат изключени.

Екип от изобретатели от Техническия университет, воден от проф. д-р Владимир Лазаров, е патентовал система за управление на изходящата мощност на фотоволтаична система.

Изобретението позволява плавно регулиране на мощността.

Изобретението променя сегашния контрол, който се осъществява чрез изключване на отделни модули или на целия фотоволтаик, а собственикът търпи загуби. Те могат да се минимизират чрез изобретението, което осигурява плавно регулиране и позволява отдаване в мрежата на максимално възможната от гледна точка на системния оператор мощност. 

Впрегнаха резонанса да е полезен

Резонансът, който обикновено е вреден за механичните части (сетете се за празната пералня), в едно изобретение е впрегнат да е полезен. Патентът е за “Вибрационно устройство за пробивни ръчни електроинструменти с резонансно действие”.

Казано по-просто, за първи път резонансът е използван, за да усили пробивната сила на електроинструментите. Увеличава производителността с 50%. Изобретението е включено в 12 инструмента, които се продават в 50 държави. Екипът, който го е изобретил, е воден от проф. Георги Тодоров. Устройството е номинирано в сектор “Машиностроене”.  Инструмент, в който е вкарано изобретението.

Инструмент, в който е вкарано изобретението.

10-тонен чук забива пилоти под вода

Забиването на пилоти (колони, които се забиват в земята и върху тях стъпва фундаментът- б.р.) под вода, върху които “кацат” нефтените платформи, е скъпо занимание. Двама български инженери са измислили чук, който с помощта на реактивен двигател с мощен лазер в него да направи упражнението по-лесно.

Реактивен двигател в мощен лазер подгрява вода. Парата задейства чука и той набива металните пилоти. 4 или 6 по-малки двигателя, които са отдолу и са с по-малък лазер, повтарят упражнението и повдигат чука за секунди. Така 10-15-тонен чук при всяко задвижване забива с 10-15 см. Той би могъл да забива пилоти с различни дължини или едновременно под всякакъв ъгъл и с по-нисока скорост.

Двамата вече пенсионирани инженери Петър Бозуров и Васил Генчев имат разработка на такъв чук и за земята. С него са участвали в състезание в САЩ, печелят второ място.  Чук за набиване на пилоти в земя. Публикацията е на двамата изобретатели в чуждо списание.

Чук за набиване на пилоти в земя. Публикацията е на двамата изобретатели в чуждо списание.