Босът на FCA Fiat Chrysler Серджо Маркионе заяви пред журналисти на салона в Женева, че е отправил предложение към Volkswagen за сливането на двете компании. Германският гигант е заинтересован от един такъв вариант, потвърди пък изпълнителният директор на германците Матиас Мюлер пред изданието Autocar. "Не съм имал никакви контакти с Маркионе, но и никога не съм изключвал подобна възможност. Смятам обаче, че ако ще обсъждаме подобна тема, това трябва да стане на среща между нас, а не в медиите", казва Мюлер.

След среща с президента на САЩ Доналд Тръмп l в Мичиган обаче Маркионе обяви, че има "нулев интерес" за сливане с VW и че не е разбран правилно от репортерите. "Ако той иска да дойде, знае къде живея. Аз нямам намерение да го преследвам. Аз няма да се обадя на Матиас. Аз нямам интерес", обяви италианецът.

Volkswagen е заинтеросован от създаването на такава мегакомпания заради "дизелгейт" и покупката от страна на PSA Peugeot Citroen на Opel. Новата компания, купена от французите, вече е вторият по големина производител в Европа. Бъдещето сливане между VW и FCA ще създаде гигант с 30% дял на европейския пазар, плюс по-силни позиции на германците в САЩ и на американците на китайския пазар.

От Volkswagen обявиха, че са постигнали рекордна оперативна печалба за 2016 г., преди финализиране на отчетите, благодарение на Porsche и камионите Scania. Маржът на печалба обаче е паднал от 2% през 2015 г. до 1,8% миналата година. Марка Volkswagen пък допринася за едва 10% от оперативната печалба.