Глобите са до 5000 лева за нарушения
Хайки по месарници, складове на едро и пазари започва тази седмица областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. 60 инспектори проверяват яйца, козунаци и агнешко.
"Яйцата трябва да имат сертификат за производител и срок на годност. В търговската мрежа могат да престоят около 20 дни при температура от 4 до 18 градуса", заяви шефът на дирекцията д-р Камен Янков. Той уточни, че в момента по магазините се предлагат предимно български яйца, но преди Великден най-вероятно ще има внос от Полша и Румъния, както е било предишни години. Д-р Янков съветва да не се купуват домашни яйца от баби по селата и тържищата, тъй като не се знае как са били съхранявани, а това крие опасност от салмонела.
Под лупа ще бъдат гледани и придружаващите документи за козунаците. Изискванията са в тях да са описани подробно вложените продукти. Практиката досега показвала, че много производители използвали подобрители и имитиращи съставки, без да ги изписват на етикета.
Строг контрол ще има и върху агнешкото, което задължително трябва да е със здравна маркировка. Инспекторите ще проследяват движението на месото по веригата - от кланницата до магазините 7-8 дни е максималният срок за престой на охладено агнешко на щандовете. Очаква се в следващите дни търговците да започнат да зареждат по-големи количества от него. В момента върви до 15, 60 лв. за килограм.
"По Великден агнешко се продава нелегално на пазарите в Раковски, Стамболийски и Кричим. Хората да не се блазнят от по-ниската цена, защото месото може да не е минало през задължителен ветеринарен преглед и да е заразено със салмонела, колибактериоза или бруцелоза", посочва д-р Янков. За нерегламентирана търговия ще се налагат глоби до 5000 лв. , а мръвките ще се предават за изгаряне във варненския екарисаж. Проверките ще продължат до Гергьовден.