Запечатани зад стоманените врати на два букнера в предградие на Пекин, студенти от университета по аеронавтика и астронавтика се опитват да установят какво е да живееш на космическа станция на друга планета, като рециклират всичко - от растителни остатъци до урина, предаде БТА. 

Четиримата участници, които влязоха в изследователското съоръжение "Лунен дворец 1", имат за цел да живеят в него 200 дни с наличните ресурси. Опитът е част от проект за създаване на самоподдържаща се екосистема, която осигурява всичко, необходимо за оцеляването на човека.

Младежите казаха, че са щастливи в ролята си на морски свинчета, ако това означава, че ще се доближат до мечтата си да станат тайконавти.

"Ще науча толкова много полезни неща от тук. Това е истински различно преживяване", каза докторантът Лю Гуанхуей, който влезе в бункера в неделя.

Председателят на КНР Си Цзинпин иска Китай да стане глобална сила в изследването на космоса, като изстреля сонда до тъмната страна на Луната до 2018 г. и изпрати тайконавти там до 2036 г. Експериментът "Лунен дворец 365" ще позволи те да останат там за по-дълго време.

"Проектирахме съоръжението така, че кислородът, произвеждан от растенията на станцията, да е точно толкова, че да задоволи нуждите на хората, животните и организмите, които преработват отпадъчните материали", каза ръководителят на проекта проф. Лю Хун.

Но това е само едната страна на експеримента.

"Те могат да изпаднат в депресия. Ако човек прекара дълго време в този тип среда, може да възникнат психологични проблеми", добави тя.

Поддържащият екип на проекта откри, че планирането на специфични дневни задачи за студентите е един от начините те да се чувстват щастливи. Групата обаче ще бъде тествана и как реагира без достъп до слънчева светлина за определен период от време.

"Правихме този експеримент с животни. . . така че искаме да видим какво въздействие ще окаже върху хората", каза Лю Хун.

Вчера приключи 60-дневния експеримент в "Лунен дворец 1", веднага след което влязоха новата група участници за 200 дни.