Договори на обща стойност 43 млн. лева, които са предназначени за рехабилитация на улични мрежи, градска среда и училища, получиха днес в Министерския съвет кметовете на 15 български общини.

"Тези пари се превеждат директно на кметовете. Да си направите чисти, ясни и публични поръчки". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на връчването на първите подписани договори по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2014-2020 г.

Борисов добави, че тези средства ще отидат директно при хората. Затова поиска от кметовете да бъдат максимално бързи и ефективни. Той предупреди местната власт да бъде максимално внимателна, "за да няма разследвания от телевизии и вестници". Премиерът пожела успех на кметовете, като се надява до следващите местни избори тези поръчки да бъдат реализирани.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов от своя страна поясни, че днес се връчват първите договори на общините, но това няма да са единствените. "Вече сме в много активна комуникация със Сдружението на общините от гледна точка на стартирането на втория и последен прием по остатъчния бюджет, така че да може да бъдат стартирани тези важни инфраструктурни обекти", уточни земеделският министър. Той посочи, че прогнозата с фонд "Земеделие" е вторият прием да бъде финализиран до 2-3 месеца, което зависи от предоставянето на документи от страна на общините.

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция, Живко Живков благодари за възможността за подписването на дългоочаквания прием по договорите по мярка 7.2. Той връчи договорите на кметовете на 15-те общини в направленията рехабилитация на улични мрежи, градска среда и училища.

Договорите за 43 мил. лева получиха кметовете на общините Кнежа, Златарица, Вълчедръм, Средец, Вършец, Павликени, Долна баня, Хисаря, Дряново, Балчик, Велики Преслав, Угърчин, Лясковец, Белица, Нови пазар.