Няма да е нужна пълна здравна осигуровка или пръстов отпечатък

Великобритания въвежда нова система за получаване на статут на уседналост за граждани на ЕС след Брекзит. Правителството в Лондон обещава тя да бъде рационализирана, евтина и лесна за ползване, се подчертава в технически документ, изпратен до Еврокомисията в рамките на преговорите за излизане от общността.

Британското посолство в София разпространи разяснения относно допълнителните гаранции за гражданите на ЕС и членовете на семействата им.

Молбите за пребиваване в Обединеното кралство след Брекзит

няма да се

отхвърлят

за дребни

технически

подробности,

а служителите, разглеждащи кандидатурите, ще упражняват свобода на действие, когато е уместно. Гражданите на ЕС ще получат и право на обжалване, ако кандидатурата им е неуспешна.

С документа британското правителство се ангажира да даде на европейските граждани достатъчно време да кандидатстват през 2-годишен период след Брекзит, за да подадат молба за статут на уседналост.

Документите, които кандидатите трябва да осигурят и които дават възможност на работещите по случаите да се свържат с кандидатите за решаване на незначителни проблеми, ще бъдат сведени до минимум. Заявлението

ще струва не

повече от

британски

паспорт

Решенията по молбите ще се вземат единствено въз основа на критериите, посочени в споразумението за напускане на ЕС. Ще бъде въведена дигитална, опростена и лесна за използване система за кандидатстване за статут. Няма да се изисква от гражданите на ЕС да имат пълна здравна осигуровка или да предоставят пръстови отпечатъци. За тези, които вече имат документи за постоянно пребиваване, ще бъде създаден още по-опростен и по-евтин процес.

Очаква се молби да подадат над 3 млн. жители на страни от ЕС и техните семейства. Според британските власти повечето заявления ще бъдат одобрени.

Кандидатите ще трябва да предоставят свидетелство за съдимост. Проверка ще бъде направена и в базите данни за сигурност в Обединеното кралство, за да се опази Великобритания от хора, извършили тежки престъпления.

Британската премиерка Тереза Мей пое ангажимент защитата на правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Великобритания в Европа да са първият приоритет в преговорите за Брекзит.

“Гражданите на

ЕС имат огромен

принос към

икономиката

и обществото ни и ние не искаме да има промяна в резултат на решението ни да напуснем ЕС”, каза министърът по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис.

“Знаем, че сред гражданите на ЕС има известно безпокойство относно начина, по който процесът на кандидатстване за уседнал статут ще се промени, така че се надявам, че този документ ще внесе допълнително спокойствие”, коментира вътрешната министърка Амбър Ръд.