Новият винен бранд Via Vinera на изба “Карабунар” бе представен официално от нейните собственици Стоян Желев и Ивайло Жеглов.

Той ще обединява новите серии майсторски купажни вина на избата, известна със своите изключително качествени продукти.

Via Vinera не е само бранд, а обединение на качество и идеи, връзка с вековните винени корени на района, заяви по време на представянето Стоян Желев.

Изба “Карабунар” се намира в местността Шаровица край едноименното село в община Септември, известно с вековните си традиции във винопроизводството.

До 2009 г. това е било дестилерия с 200 дка собствени лозя - основно димят и мискет, когато е купена от двамата предприемачи и започва развитието ѝ в престижна изба за производство на качествени вина и ракии.

След разширение и преоборудване година по-късно, тъй като в дестилерията преди това не е имало условия за направата на вино, избата започва производството на първите си серии вина, обясни Стоян Желев.

През 2016 г. избата е основно обновена, като производствените мощности са разшитени 3 пъти, а вложените инвестиции са за 4 млн. лева.   Избата е модерно оборудвана.

Избата е модерно оборудвана.

Към момента избата е разположена върху 3700 кв. метра площ и в мощностите ѝ може да се преработват 1000 тона грозде годишно във вина и ракии. Към старите 200 дка лозови масиви през миналата година са насадени нови 78 дка от сортовете мерло, каберне, сира и др.

Предстои през следващата година да бъдат насадени нови 400 дка лозя. Освен това избата разполага и с 10 дка лозя край Килифарево, с които е поставено началото на винения бизнес на собствениците на изба “Карабунар” през 2006 г.

Присъстващите на представянето на новия бранд в изба “Карабунар” имаха възможността да дегустират вина от новите серии на Via Vinera.