Борисов ни разбра, разчитаме да ни защити, казват превозвачите

200 камиона от Пловдив поемат към София за участие в протеста пред НДК на 16-и, а на следващият ден ще паркират пред резиденция "Бояна". В двата дни е срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. "В Пловдив са съсредоточени най-мощните превозвачи, затова и половината от камионите тръгват от града на тепетата за столицата. Няма фирма от страната, която да не се включи в мирното шествие, защото всички сме заплашени от фалит, ако влязат в сила европейските рестрикции", заяви Петко Ангелов, председател на Камарата на автомобилните превозвачи у нас. Само неговата компания разполага с над 500 тира.

"Премиерът Бойко Борисов прояви разбиране към нас, защото проблемът наистина е сериозен. Ако транспортният бранш фалира, в бюджета на държавата ще се отвори дупка от над 10 милиарда лева", допълни Ангелов. Той и колегите му от Пловдив твърдо се включват в шествието. "Ще протестираме до последно с цената на всичко. Браншът е обединен срещу рестрикциите на Франция и Германия, които искат да ни вземат шофьорите", посочи Ангелов. По думите му двете страни изпитват недостиг на 90 000 водачи на камиони.

На срещата Борисов ги е уверил, че ще разговаря с президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел, за да защити интересите на българските превозвачи. Те са против изискването шофьорите им да се връщат на всеки 3 седмици у дома, да нощуват в хотел без охраняем паркинг и след третия ден в една държава да им се плаща като командировка минималната работна заплата на мястото, където се намират.